Blekingeankor


Vi avslutade vår genbank för Blekingeankor i december 2021, efter 13 års ankhållning här på Forsnäs Hemman. Här är ett blogginlägg där vi beskriver varför:  https://forsnashemman.blogspot.com/2021/12/ajoss-till-ankorna.html

Man trodde att Blekingeankorna var helt utdöda. Men i mitten av 90-talet upptäckte man att det faktiskt fanns en flock ankor kvar på Ungskär i Blekinge skärgård. Dom hade hållits på de yttre öarna i skärgården under somrarna och fått sköta sig rätt mycket själv, förutom att de blivit matade med en del fiskrens. Under vintrarna tog man in dom i ladugården.

Blekingeankan är en av Sveriges mest hotade fjäderfäraser. Gränsen för akut utrotningshotad går vid 100 livdjur och i dag har Svenska Lanthönsklubben endast omkring 150 blekingeankor registrerade. Klubben har funnits i ett 20-tal år och har som målsättning att bevara gamla raser. Djurens härstamning registreras noggrant och den som fått en besättning godkänd som renrasig får i ett genbankskontrakt förbinda sig att bedriva aveln på ett seriöst sätt. Några av de viktigaste målsättningarna är att bevara djurens naturliga beteende, att hålla djur som är väl anpassade till sin omgivning, härdiga och kan producera ungar på egen hand. Dom måste också ha en rimlig produktions-nivå och det har verkligen Blekingeankor. Honorna lägger mellan 60-200 ägg per säsong (beroende på om de ruvar eller inte). Ankornas vikt ligger omkring 3-3,5 kg.
Vi håller en flock Blekingeankor, med omkring 6-10 djur. De går i ett stort naturhägn med en stor damm och undanskymda ruvplatser för att kunna ruva fram ällingar.


Blekingeankorna är också utmärkta att föda upp för kött, som självhushållare. Tillväxten är nästan makalöst snabb och man kan få slaktklara djur på under tre månader.
Här en tydlig bild. Den lilla ankan är ca 1 vecka och den stora ankan är ganska exakt 1 månad äldre.
Här en bild från ett av våra första år som Blekingeanks-genbank. Då hade vi hela fyra kullar i olika åldrar. Här ser man också tydligt vilken enorm tillväxtkurva dom har:

Våra ankor parar sig för fullt under våren och börjar lägga ägg under mars-april. Under somrarna kan man alltså få se gulliga ällingar på Forsnäs! Eftersom Blekingeankorna är så akut hotade så maskin-kläcker vi också lite ägg.
Glädjande nog har vi fått några nya genbanker för Blekingeankan här uppe i Norra Sverige de senaste åren. Men det behövs fortfarande många fler bevarare. Vill du hjälpa till så hör av dig! Det är enkelt att hålla ankor om man bara är beredd att bära vatten till dem under vintrarna. Vår erfarenhet är att dessa ankor är rejält härdiga och väl lämpade för vårt klimat. De gillar t.ex. att bada när det är så kallt som ca -30C! De är dessutom bra på att lägga sina ägg samlade i boet (andra ank-raser brukar vara slarviga äggläggare som sprider äggen runt hela hägnet) och de senaste åren har alla våra ankor ruvat fram egna ällingar!

Mer om lantrasankor (och höns och gäss) finns att läsa på Svenska Lanthönsklubbens hemsida.

Filmen går att se i större format på: http://www.youtube.com/watch?v=Jx0-kQF6WCk

Bilder på våra Blekingeankor 
Den bästa upplevelsen av våra fina ankor får du genom att klicka på bilderna, då ser du förstoringarna.




6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, söta blekingeällingar! Har du några till salu? I en sjö utanför Norrköping tänkte jag skapa en ankfamilj för att få liv i sjön och hjälpa arten. Hör gärna av dig om du har eller i framiden får fler som du vill få ett hem till. Hälsning Kjell Mail kjan01@handelsbanken.se,

Forsnäs Hemman sa...

Hej Kjell.
Ja visst är dom fina!
Vi säljer ank-ungar från och med slutet av juni. Det låter som dom skulle få ett fint liv hos dig.
Det är ju lite långt mellan oss, men vi ska åka förbi Norrköping om ett tag, nångång i juli då vi ska ner på semester till Gränna. Mvh, AJ på Forsnäs Hemman

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linda Innervik sa...

Hej! Jag är en blivande ankägare och tror att Blekingeanka skulle vara perfekt för mig. Tyvärr verkar det som att det är svårt att hitta dem runt Östersund/Frösön där jag bor. Kan man köpa ägg av er som kan skickas eller vet ni någon uppfödare i Jämtland? MVH Linda Innervik, lininn74@gmail.com