Ölandshöns


Ölandshönsen räddades under 1990-talet från en gammal gård mitt på Öland. Då var de bara 6 st kvar, de var de sista av sitt slag. Sedan dess har arbetet inom Svenska Lanthönsklubben lett till att det finns ca 40 genbanker som håller Ölandshöns och omkring 600 individer av rasen. Den är fortfarande en av Sveriges mest hotade stora lanthönsraser.
Ölandshönor är härdiga, goda mödrar och fungerar mycket ursprungligt. Det är Sveriges näst största lantras, med vikt på ca 2 kg för hönsen och omkring 3 kg för tupparna. Äggen väger 55-67 gr, medelvikten är 58 gr, vilket är lite mindre än ägg från affären (som i snitt väger 62 gr) . Vet du att ägg med mindre vikt innehåller procentuellt mer nyttigheter? Affärs-ägg är egentligen bara extra vatten! 

Vi har två hönsflockar med 18-23 vuxna hönor och minst tre tuppar var. Vi har en normal ruvlust på våra hönor, ungefär varannan höna ruvar. Tidigare har Ölandshönsen haft mycket dålig ruvlust, vilket troligen berodde på att just de djur som räddades inte hade "ruvgenen". Men med medvetet och gott avelsarbete har man lyckats få fram flockar med god ruvlust igen! Det visar hur viktigt det är att vi har kvar dessa gamla, lokalt anpassade djurraser och att vi själva är kunniga som djurägare. 

En annan historia som visar hur fin genetik Ölandshönsen har, och hur väl de lyckats återkomma från sin "genetiska flaskhals" är deras färger. De flesta av de fåglar som räddades var gökfärgade, en tvärrandig grå-vit teckning. En av de räddade hönsen hade viltfärg, som man brukar kalla olika brun-beiga teckningar. Nu har våra höns massor av olika färger. Alla färger som man vet att Ölandshönsen hade tidigare har "klyvt ut" hos djuren när de blivit upp-förökade. Det finns bland annat röda, bruna, orange, gula, vete och svarta.  Det finns dessutom både guld och silverkragade i nästan alla färger. Det finns mängder av olika viltfärgade hönor med fantastiskt vackra brun-beige-aprikosa teckningar och dessutom har vi "blommiga" höns. Det är samma teckning som Skånska blommehöns har där en del fjädrar har en vit spets längst ut. Det är så roligt att titta på hönsen och se vilka färger som kommer fram bland årets kycklingar. Vi har inga problem att se skillnad på alla våra ca 50 höns. Alla har olika teckningar förutom de svarta hönorna, och dem ser man skillnad på genom att deras kammar och öronskivor är olika.
Längst ner på den här sidan finns mängder med bilder på våra fina höns, för att visa många av alla fantastiska färger som finns hos Ölandshönsen.

På översta bilden syns vår första alfatupp i "get-flocken" Biggles med två av sina hönor. Denna flock kallas så för att de bor tillsammans med våra lappgetter, vilket fungerar alldeles utmärkt. Den andra flocken bor i ett särskilt hönshus, granne med boningshuset. Utanför deras hönsgård står en vacker, vit trädgårdssoffa där vi och gårdens besökare ofta sitter och följer flockens liv. Det är ofta en riktig såp-opera där man kan se massor av spännande händelser. Höns är riktigt individuella varelser med ett spännande, socialt liv!

Här är en länk till alla inlägg här på bloggen som är taggade med "Ölandshöns".
https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Ölandshöns

Mer om lantrashöns (och ankor och gäss) finns att läsa på Svenska Lanthönsklubbens hemsida.

En film om hur snabbt det går att tämja Ölandshöns, dom är väldigt sociala. Här är ett blogginlägg om vårt lilla försök: https://forsnashemman.blogspot.com/2013/11/djurforsok-med-olandshonsen.html

En kort film på hönor med sina kycklingar i hagen med Lappgetterna
Filmen går att se på större format på: http://www.youtube.com/watch?v=5ZGBRZfh0L4


En liten film på en pannkaks-stund med våra höns.
Filmen går att se på större format på: http://www.youtube.com/watch?v=O5K5ysh1Xjw

Ölandshöns i Lappland?
Alla Sveriges lantrashöns går utmärkt att hålla över hela landet. Vissa, som Hedemorahönsen och Bjurholmshöns har en viss speciell anpassning till ett kallare klimat, men även Ölandshönsen tål kyla väl. Alla som upplevt Öländska blåsiga vintrar, eller den typiska snöstormen "Fåken" vet hur kallt det kan vara.

När vi skulle bestämma vilka lantrashöns vi ville bevara i genbank, så fanns det många alternativ. För oss var det viktigt att hjälpa till att bevara någon av de raser som var mest utsatta. Eftersom vi också jobbar med att producera eget kött, ville vi helst ha en av de större lantraserna. Det tar tid att slakta en tupp och med en Ölandstupp får vi ut mellan 1,3-1,9 kg rent kött, medan en mindre ras endast skulle ge oss ungefär hälften, men den skulle ta lika lång tid att slakta och stycka. 

Ölandshönsens genetik var också intressant. Mycket tyder på att Ölandshönsen är en av våra mest opåverkade lantraser och att de (tillsammans med Gotlandshönsen) kan ha en till viss del annan, östlig härstamning än Sveriges övriga lantrashöns. Vi hade också ett intresse av att hjälpa till att aktivt försöka höja ruvlusten hos Ölandshönsen. När de räddades låg ruvlusten länge runt bara 5%.

Nu har vi haft Ölandshöns under många år och våra erfarenheter är enbart positiva. De är härdiga höns, vi har haft väldigt få sjuka höns och väldigt hög överlevnad på kycklingar och ungfåglar. De har också en bra förmåga att undvika rovfåglar. Dom är lätta att få sociala, titta gärna på filmen "Pannkaksstund" här ovanför. 

Vi har dessutom lyckats höja deras ruvlust ordentligt. De senaste åren ruvlusten i vår flock pendlat mellan ca 45-50%, vilket faktiskt är lite för mycket av "det goda". Nu jobbar vi med att stabilisera deras ruvlust på ca 25-33%. Vi har sålt många ruvhönor till andra genbanker för att stärka hela den Svenska Ölandshöns-stammens förmåga att ruva.  Som extra bonus har vi mängder av fantastiska färger i vår flock. Det är en helt underbar upplevelse att sitta och titta på flocken och konstatera att vi inte har två hönor som ser lika ut, det är som att titta på färgsprakande sommaräng.

För oss är Ölandshönsen en toppenras som "har allt". Sociala, härdiga, mängder av fina färger, bra äggläggning och stora fina kroppar. 


Ölandshönsens färger
(Bästa upplevelsen av våra vackra höns får du genom att klicka på bilderna för att se förstoringar)



Vete

.



Pasteller


Viltfärgade


Gökfärgade, Olika grå/vit/svarta

Blommiga


Bruna



Svarta
.


Tvärrandig


Tuppar


Kycklingar



Flocken
OBS! Vi är inga experter på hönsfärger eller färggenetik. Färgnamnen vi använder är en salig blandning av påhittade och beteckningar som vi plockat upp vartefter. Det viktigaste för oss är att visa alla fantastiska färger och vilken variation som finns hos Ölandshönsen.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Himla trevlig blogg,gillar fotona på hönsen.Mvh Magnus på Olsabacken

Anonym sa...

Hej.

Jag undrar om du har ägg till salu?Det ska inte vara befruktade avelsägg alltså inga kycklingar som ska kläckas utan det som jag är ute efter är vanlig matägg med lite hårdare skal.hårdare än de vanliga som man kan köpa i affären.Har du sådana så är jag intresserad.


M.V.H

Forsnäs Hemman sa...

Hej Anonym!
Vi säljer en del ägg, med eftersom våra höns går fritt med sina tuppar så kan man nästan garantera att dom är befruktade allihop. =) Det betyder ju inte att det finns kycklingar i äggen, kycklingar blir det först när hönan har legat på äggen i flera dagar. Men det finns möjlighet till kycklingar i äggen. Dom går självklart lika bra att äta som "matägg" från butiken.
Vad en del inte vet är att en hel del av de ägg man köper i affären också är befruktade, för det slinker alltid med lite tuppar bland hönsen även i de stora ägg-fabrikerna.

Butiks-äggen har väldigt hårda skal. Man ger industri-hönsen sitt kalk inblandat i maten för att dom ska få i sig maximalt med kalk. Det gör man just för att man vill få så hårda skal som bara är möjligt. Alltså nästan lite onaturligt hårda skal. Så för att svara på din fråga. Nej, vi har inte ägg med hårdare skal än i affären, för det går inte att få höns-äggskal hårdare än så.

Anonym sa...

Hej Forsnäs Hemman,
Nu har vi bestämt oss att vi skulle vilja ha en flock riktiga Svenska höns som rasen Ölands höns är.
Allt är redo i vår djurstall!
Kan du berätta var vi kan köpa kycklingar? Och har du någon tips för oss speciellt för denna ras?

Vi ser fram emot att ha dem !

MvH Marlies de Kort, Tived

Forsnäs Hemman sa...

Hej Marlies!
Vad roligt att ni vill skaffa höns, Grattis! Det är en väldigt trevlig hobby!
Extra roligt att du är intresserad av Ölandshöns.
Dom flesta Ölandshöns finns i genbanker (som du kan läsa lite om här http://forsnashemman.blogspot.se/p/att-v.html) Så det bästa för er är att ta kontakt med killen som är genbanksansvarig för just Ölandshönsen. Jirka heter han och finns här: http://kackel.se/genbanksansvariga.html .
Han vet vilka genbanker so har kycklingar eller vuxna höns till salu.
Möjligen kan vi också ha några att sälja i slutet av maj, då vi åker ner till Stockholm, det beror på könsfördelningen i våra första två kullar.
Ta gärna kontakt med oss på Facebook: https://www.facebook.com/forsnas.hemman.5
Och hoppas du kan tänka dig att också bli genbank för dom fina Ölandshönorna, dom behöver många fler som bevarar dom!
Mvh, AJ på Forsnäs Hemman

Anonym sa...

Tack för snabba svar ! Med tips. Jag kommer direkt att ta kontakt med killen idag.
Vi har en campingplats i Tived och det vore kul att våra gäster kan njuta av och bekanta sig med detta riktig svensk hönsrasen. I olika färger. De få har en skyddad och säker natthärbärge under dagen, men de kan ha frigående i stora hagen mellan fåren. Vi hoppas att det ska funka?!
MvH Marlies

Forsnäs Hemman sa...

Det kommer bli perfekt med en flock Ölandshöns att visa upp. Ett tips är att ha minst tre tuppar också i flocken. Höns har gjorda för att leva i flockar med minst 14-15 hönor(Gärna upp mot 18) och minst 3 tuppar, men gärna uppmot 5-7. Det viktiga är bara att man ser till att det inte blir fler än 25 vuxna fåglar i samma flock, för då börjar dom tycka det är för mycket.
Det kommer säkert också att gå väldigt bra att ha hönsen med fåren. Vi har en av våra flockar med getterna och en granne har sina höns i hästarnas hage. Vi har båda märkt att det är mycket färre höns som dödas av rovdjur i dom här flockarna. Kanske vill inte räv, mård o.dyl. riskera att skadas av de betande djuren och håller sig borta från dom hönsen.

Anonym sa...

Hej igen,
Jag har försökt tar mailkontakt med killen som du nämnde tidigare; Jirka, som är genbanksansvarig för just Ölandshönsen. Men jag fick inget svar alls. Kan du kanske kontakta honom? Tack!

Forsnäs Hemman sa...

Hej Marlies.
Jag har kontaktat Jirka nu och han hälsar att mailadressen jirka@kackel.se ska fungera! Kan du prova att maila igen?

Annars kan jag maila honom dina uppgifter om du hör av dig till mig, och ger mig uppgifterna. Mitt email är yisca(krulligt a)telia.com

david sa...

Hej! Säljer ni ägg för kläckning? Är intresserad av att ha ölandshöns. Har en blandbesättning med andra men tänker mig att deltaga i genbanksarbete genom att skilja av lantrashönsen under vårvintern för kontrollerad parning...
Mvh David B

david sa...

Hej! Säljer ni ägg för kläckning? / David

Forsnäs Hemman sa...

Hej David.
Om du ska bli med i genbanksarbetet så kan du inte köpa ägg för kläckning!
Du får inte heller ha några andra raser på din gård elelr hos nära grannar (inom flyg/rymningsavstånd).
Läs gärna mer på Svenska LantHönsKlubbens hemsida, kackel.se.

För att bli genbank måste man köpa levande och kvalitetskontrollerade fåglar som är minst 8 veckor gamla, så man vet att man får bra djur av äkta härstamning i sin nya genbank.
Vi har sålt en del ägg tidigare, men då bara till människor med en blandflock av höns som också vill ha några fina Ölandshöns.
Mvh, AJ på Forsnäs Hemman

david sa...

Ok... då får jag nog sikta på att ha lite ölandshöns i min blandflock. Finns det möjlighet att köpa ägg per post?

Forsnäs Hemman sa...

Absolut David.
Maila oss på forsnashemman@gmail.com så fixar vi det. =)