fredag 17 maj 2024

Forsnäs grillkåta i någorlunda form

 I dagarna har vi gått igenom och fixat till det som behövs inför att använda byns gemensamma grillkåta denna säsong. Det var inte alltför illa, även om det börjar märkas att kåtan har sina 16 år på nacken. 😊

Det är några sprickor i väggarna och dörrstödet är sönder och låsfästet snett och vint. Samt att det börjar växa lav på utsidan av väggarna. MEN, det är ändå både fullt funktionellt och mysigt. Så välkomna hit om ni är sugna på att grilla korv med en fin utsikt. 

Vi kollar upp att det inte finns några getingbon där, att det finns ved, näver, tändstickor, kaffepanna och fyra par tilltäljda grillpinnar. Jag har sopat rent och lagt fram gästboken, skriv gärna i den. Det har hänt mycket roligt i den här grillkåtan och gästboken får oss att minnas allt fint! 💗

Getterna kommer beta nedanför kåtan i sommar, men ännu är det inte uppväxt nog att släppa dom där. Och tyvärr kan vi inte ta emot besök på gården, eftersom vi inte vill tvingas ansöka om djurparks-tillstånd, vilket Svensk Byråkrati kräver, om man ska visa sina djur mer än 7 dagar per år. 

Men kåtans uppställningsplats rymmer upp till 4 bilar, vi har en fin röjd yta ner till Vojmån med goda möjligheter till fiske, även om Husbonden säger att vattnet ännu är lite för kallt för att få några goda fångster. 
I vilket fall, det är en gemensam resurs som vi i Forsnäs Byaförening bjuder på, till alla. Ursprungligen skulle kåtan varit uppställd precis vid Forsnäs fors, vid bron, men en svår konflikt med "Friherrinnan av Forsnäs" det året den skulle monteras, ledde till att kåtan istället fick en plats på vår mark. Nästan lika fin utsikt som vid forsen och ... nästan lika bra fiske.
Enligt uppgift finns det även 2 st geochacher här i byn varav en ska finnas någonstans vid kåtan, även om vi inte hittat den än. 😅
Vi har i år också förnyat skylten med "ordnings-regler". Den har så tänkvärda ord, fint skrivna av de som bodde i byn då kåtan byggdes upp.

Så välkomna, om grill-suget blir för stort och längtan efter en fin utsikt för svår. 👍
...

Tidigare inlägg om Forsnäs Grill-kåta.
https://forsnashemman.blogspot.com/2014/07/byns-allmanna-grillkata-hitta-hit-och.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/07/byns-grillkata.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/01/sommar-minnen.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/07/studiebesok-av-fritids.html

onsdag 15 maj 2024

Självförsörjande på studentskyltar

Förra året gick familjens sista student ut, för den här generationen i alla fall. Och ... inte ens studenten har kommit undan våra försök till självhushållning. 😊 
Där hela skolgården var fyllda med exakt samma slags skyltar, i samma storlek, med samma grafiska ram och dekorationer .... så har våra tre studenter aldrig haft svårt att se just sin skylt i folkhavet. 😅

Vi har använt en tunn bräda som handtag och kartong klistrat på båda sidor runt. Sedan har vi klätt allt med blått a4-papper, och dekorerat med ett utskrivet svartvitt barndomsfoto och diverse annat i gult a4 papper. Papperen kommer från en sopstation, där en kamrat till oss jobbade för många år sedan. Pappersbuntarna var helt oöppnade och kom troligen direkt från något skolförråd eller liknande och skulle slängas. Att vi fick dom istället var troligen olagligt, men ... dom har kommit till nytta hos oss trots lagbrott på vägen hit. 

Efter förra årets student, tog jag fram de tidigare två skyltarna och syskonen fick posera med alla tre skapelser, innan dom hamnade i minnenas förråd. 💗

Tidigare inlägg om våra studenter:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/06/skolavslutning-examen-student.html

tisdag 14 maj 2024

Söta på våren, goda på hösten, del 2

Precis som förrförra veckans inlägg, så kan vi konstatera att alla djurungar är SÅ söta, när dom föds på vårarna. Här är tre av våra nykläckta kycklingar, från våra fina Ölandshöns, som vi håller i genbank. Och precis som med kaninerna, och våra Lappgetter och Blekingeankorna, Ölandsgässen och Linderödssvinen, så stämmer även här talesättet "söta på våren, goda på hösten". 😊
Höns är det absolut första djur jag rekommenderar till människor som är nybörjare på självhushållning. Dom är vanligen lättskötta, och om man väljer bra raser (främst lantraser) så är dom också härdiga, duktiga på att föda upp egna kycklingar och klarar sig på naturlig föda, utan industripellets. Och dom ger både ägg och kött. Vi är lika glada för alla tuppkycklingar vi får, och kommer äta upp under 2025, som för alla fina nya hönsdamer som kommer värpa åt oss under kommande år, för att slutligen hamna i grytan, även dom. 

Skulle det vara lagligt att ge dom matrester, så som det var på självhushållningstiden, så skulle hönsen dessutom nästan inte kosta oss något alls, och verkligen hjälpa till med allt matsvinn i samhället. Numer är ju sån utfodring olaglig, så vi för lösa det på annat sätt. Men hönsen är ändå de mest lättfödda, tacksamma och rikgivande djur vi har. 💗

Mer om Ölandshöns, och varför vi valde just dom, finns att läsa på vår sida om Ölandshönsen. 
https://forsnashemman.blogspot.com/p/olandshons.html

Här ett inlägg om hur vi håller dom på ett så naturnära och djurvänligt sätt som möjligt, i flockar med ursprunglig dynamik. 
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/08/flockdynamik-for-halsosamma-hons.html

Och här lite hur vi jobbar för att fodra dom på ett mer naturnära och nyttigare sätt än de flesta "hobby-hönsägare". 
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/08/gront-till-honsen.html

söndag 12 maj 2024

Husbonden granskar ägorna

En helg med strålande vårväder. Vi har tagit några promenader över stora delar av vårt hemman, för att se hur allt ligger till. Skicket på vägstolpar och staket? Håller grillkåtan ställningarna, finns det behov av underhåll? Har grodorna kommit till diket där dom brukar lägga ägg än? Svar, dom hade inte kommit dit igår men vi ska hälsa på igen om någon dag, för dom måste vara på gång när som helst nu. 

Fåglarna sjunger och kvittrar som det låter som en kakafoni utomhus, men en relativt njutbar sådan. Och växthusen öppnas upp för nu går det att plantera där. Även om stora delar av resten av trädgårdslandet fortfarande har några decimeter snö på sig. 

På bilden skådar Husbonden ut över Vojmån, och vår största och första gethage, som nu börjar få en del småbjörk och vide som växt upp under de senaste 3 åren, då den varit oanvänd. Men i sommar få getterna än en gång beta just här. 

En fin tid på året här i Lapplands extrema glesbygd. 😊

Tidigare inlägg om vårvintern:
https://forsnashemman.blogspot.com/2022/04/varvinter-i-kokstradgarden.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/04/forfallet.html

fredag 10 maj 2024

Snitsiga sländor

Husbonden har varit flitig under vårvintern, och nu har vi 4 olika spinn-set, med stödd slända och spinnskål (modell Desirée) till salu. 😊


Det här är min roligaste variant av att spinna tråd. Den stödda sländan tar någon dag eller två att lära sig att hantera, men den ger ett sånt FANTASTISKT flyt i spinnandet.
Och det är SÅ roligt. (y) 

Här finns fyra fantastiska nya spinn-sets till salu;
https://forsnashemman.se/products/stodd-slandaspinnskal-i-lager-just-nu

Och här en kort film när jag spinner:


Se flytet när jag spinner! Det är så otroligt tillfredsställande och kul! 😍



tisdag 7 maj 2024

Tuppslakt

Den här tiden på året brukar vi göra en sista upprensning bland tupparna inför sommarsäsongen. Vi hade 6 tuppar till 23 hönor, och två av hönorna låg på ägg, så återväxten var hyfsat säkrad. Och då kan vi passa på att avliva de djur som är överflödiga. 😊 

Den här våren var det två 4-åriga tuppar som varit dominanta det senaste året, men som nu börjar bli så gamla att dom troligt skulle bli utmanade av ungtuppar under den här våren. Det tjafset kan vi vara utan i hönsgården, och istället hamnar dom i grytan innan bråket börjar. 
Även en två-årig tupp som inte växt på sig särskilt bra fick möta samma öde. Chansen är stor att han aldrig hade blivit pappa till några kycklingar ändå. Samt, en av de målsättningar vi har med vår flock av Ölandshöns i genbank är att upprätthålla vikten i populationen, så som den var när dom blev räddade till bevarande under 1990-talet. Och den här tuppen var några hekto för lätt. 😅
Efter skållning och plockning (även av fötterna, som är delikata) så blev den första måltiden efter slakten; tupptacos.

Då benar jag ur lår och underben, skär i bitar tvärs över senorna, och mal. Nedan finns en länk med bilder på exakt hur jag gör. Det ger enastående, nästan nötfärs-röd köttfärs, som blir fantastiskt goda tacos. 
Tupptacos har varit hela familjens favorit-mat under hela barnens uppväxt. Och, jag har ibland funderar lite på hur det mottogs i skolan, när dom blev frågade om deras favoritmat och alltså svarade: "Tupptacos!" 😅 

Tidigare inlägg om tupp-tacos: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/04/tupp-tacos.html

Och några tidigare vårslakter av tupp: 

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/06/mot-grillen.html

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/02/tupp-till-fredagsmiddag.html



söndag 28 april 2024

Årets fönstergurkor levererar

Vi odlar fönstergurkor, varje år sedan 2018. Det är ett gott tillskott till vår självhushållning. Vi sår fröna redan första veckan efter nyår, och skördar första gurkan i mitten/slutet av mars. Vid det här laget SPRUTAR det gurkor, vi är helt självförsörjande. Och då är ännu inte växthusgurkorna ens sådda. Dom kommer ge skörd först i juli. 

Tills dess har vi våra pålitliga fönstergurkor. Det går tydligen att få det att funka med diverse småväxta sorter, helst partenokarpa, alltså såna gurkor som ger frukter även utan hanblommor. Vi använder en specifik sort som heter Hopeline ampelgurka. Fröerna är rätt dyra, ca 10 kr styck. Men med tanke på att vi skördar ca 3 kg gurka per planta, Totalt ca 12 kg värt minst 768 kr i butik, så känns det hyfsat billigt. 😅

Vi har våra 4 gurkplantor i våra öster- och västerfönster. I söderfönstren blir dom sönderbrända, då det blir för varmt och soligt. Men i öster- och västerfönstren mår dom utmärkt. Dom två plantor som ger mest skörd är planterade i självvattnande balkonglådor. Såna finns det av god kvalitet, i neutral grå plast som passar in i alla former av inredning. Och dom har så stor jordvolym (15 liter) och så stort vattenmagasin att man kan vattna dom med ca 2 liter per dag, och då håller dom sig 2-3 dygn, även under den allra varmaste och soligaste sommarperioden. 

Och dom ger skörd in i september. Ett av våra allra bästa självhushållningstips, om man gillar gurka, alltså.
Och det är värt att nämna att dessa våra egna gurkor, smakar enormt mycket bättre än köpegurkor! 😋

Här är våra inlägg om när vi odlade fönstergurkor vårt första år. Det är som en serie med 5 inlägg, så om man börjar läsa det första så kan man sen automatiskt klicka sig vidare och läsa hela årets inlägg. Med en slutlig sammanfattning och noggrann mätning av resultatet på sista inlägget. 

lördag 27 april 2024

Helg-frukost

Ibland när vi vaknar så doftar det extra gott. Husbonden, som vaknar med tuppen, är ju den som lagar godast mat här på vårt hemman. Och ibland gör han en riktigt bondomelett som vi alla kan njuta av framåt förmiddagen! 😋


Särskilt nu under våren, när vår hönsflock av Ölandshöns sprutar ägg, så gör Husbonden ofta en särskilt smaskig frukost bestående av en rejäl bondomelett. Många ägg, tomatskivor på toppen och någon form av rökt kött som bacon, skinka eller suovas. Sen kokta potatisar i tärningar och diverse lättkokta grönsaker, det kan vara allt från morötter och kålrot till sockerärtor eller broccoli. 

Super-smaskens. Och eftersom vi inte längre jobbar inom ekorrhjulets 5-dagars slaveri, så kan vi få sån här helgfrukost vilken dag som helst, även på vardagarna. 😊

Tidigare inlägg om bondomelett:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/06/akut-frittata.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/05/att-agga-mat-frittata.html

söndag 21 april 2024

Söta på våren, goda på hösten

Så sade en av mina getvänner, gällande killingarna. Och samma är det med alla djur på gården, också kycklingarna och kaninungarna. 

De här sötnosarna tittade ut ur bolådan idag, och vi har 2-3 kullar till på gång under den här säsongen. Det blir tillräckligt med kött till grytan för att vi ska kunna äta ca en kanin varannan vecka under året som kommer. 😊

Tidigare inlägg om våra fina Gotlandskaniner: 
https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Gotlandskaniner

fredag 12 april 2024

Nu är tuppen kokt

Det är nästan snabbmat, tycker man som självhushållare. När tuppen väl är slaktad, plockad och urtagen, samt svedd ... så är resten enkelt. Här ska den få en omgång i tryckkokaren, min enskilt mest omtyckta köks-grej. 😊

Tryckkokning använder jag för att göra även äldre djur möra. Våra självhushållningshöns kan behöva några 20-40 minuter även som rätt unga djur, för ... det är verkligen långt från de stackars broilerkycklingarna i affärens köttdisk. Hos oss behöver hönsen inte gå med för tunga kroppar på alldeles för veka ben, och slaktas redan efter 56 dagar. Våra fåglar får leva betydligt längre och i naturliga omständigheter. Samt, inte minst, dom är gammaldags, härdiga, friska Ölandshöns. Långt, långt, LÅNGT från de stackars broilerkycklingarnas sönderavlade genetik.

Och det innebär rätt tufft kött. Fåglarnas lår kan räknas som rött kött, så pass vältränade är dom. Och då passar det ofta bra att koka hönset ett tag för att möra dom. I tryckkokaren. 
Efter detta blir dagens rätt en kycklinggryta med sydostasiatisk kryddning. 
Supergott! 😋

Tidigare inlägg om tuppslakt och matlagning av egna höns:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/02/tupp-till-fredagsmiddag.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/06/mot-grillen.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/04/tupp-tacos.html




fredag 29 mars 2024

Påskgos med getkillingarna

Dottern med sambo är hemma på påsklov från universitetet. Först och främst måste dom ju hälsa på våra lappgets-killingar. 

Gullisarna har fyllt 3 veckor och båda mår bra. Tjejen heter Krihke, vilket är den sydsamiska varianten av namnet Kristin och lillbocken heter Krästa, vilket är den sydsamiska varianten av Kristoffer. Han är väldigt framåt och social, medan lilltjejen är lite mer tillbakadragen och mest följer efter mamma Kraevies. 💗

Tidigare inlägg med killinggos:
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/04/paskkillingarna-2020.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/03/arets-forsta-killingar.html


fredag 15 mars 2024

Isande upplevelser

Vårvintersäsongen gör sig påmind genom att det börjar vandra förbi små grupper av strörenar. Det är individer som brutit sig ut från storflocken, troligen för att dom får vårkänslor lite tidigare än majoriteten. Därför börjar dom dra sig upp mot fjället, och tar, som vanligt, svängen förbi oss på Forsnäs Hemman. Renar har vandrat samma vägar i tusentals år, och hos oss innebär det att dom alltid går bakom vårt kokhus, vidare in på myren och där fortsätter upp mot nordväst. 💗
Nedan finns flera länkar från när dom passerat tidigare år. 
I år gjorde dom dock något ovanligt. Efter ett första pass bete bakom kokhuset, så gick den lilla flocken ner på Vojmåns is för att vila på maten. Troligen för att kunna ta det lugnt och ha god utsikt över ev. närmande rovdjur. Men ... reglerade vattendrag, som vårt älskade Vojmån, är väldigt opålitliga när det kommer till isen. I och med att storvattenkraftbolaget släpper på vatten precis som dom vill, så bräcks isarna, eller sjunker ihop och får sprickor. Och sen kan flödet ta nya vägar under isen, vilket gröper ur och förtunnar isarna på ständigt nya och inte alltid logiska ställen. Stor, STOR risk för olyckor. Och då vi har haft långvarigt blidväder så hade vi redan börjat se fläckar där isen "ruttnat" (som det kallas) och där är olyckorna överhängande. De senaste dagarna hade det varit något kallare med lite snö, så när renarna lade sig där syntes inga spår av de tunna fläckarna, men .... dom finns där ändå. Och under de år vi bott här har det hänt flera dödsolyckor, med både djur och människor på grund av dessa opålitliga isar.

De här renarna klarade sig dock, och gick upp och tog sig ytterligare en betes-måltid bakom kokhuset innan dom strövade vidare mot nordväst, över myren som alltid. 
Värre var det dagen efter renarnas besök. Då såg Husbonden en grupp skidåkare på exakt samma ställe, alldeles vid fläckarna av rutten is. Blodet isade sig i våra ådror och ... jag gjorde en akutinsats. Jag gick ut på förstutrappen och busvisslade och köuk* det högsta jag kunde. "OFF THE ICE", gastade jag "GET OFF THE ICE!". Vi har utländska turister i byn och vi antog att det var dom som gjorde något så ofantligt farlig som att åka på reglerade vattendrag. 

Tack och lov verkade dom fatta vad jag menade och ... hela gruppen gjorde en mycket snabb reträtt in mot åkanten. 

Jag hade skyhög puls efteråt och hade mardrömmar om vad som hade kunnat hända i ett par nätter efter detta. I och med att det är strömmande vatten så är det i princip en dödsdom att gå genom isen. Man blir direkt svept iväg under isen av strömmen och det finns ingen chans att ta sig upp igen. Och OBS! På strömmande, reglerade vattendrag är alltså isarna ALLTID farliga, under hela vintern, då det är helt omöjligt att förutsäga hur vattenregleringen omformar forsrännorna under vintern. 

Nu slapp vi dock det ödet den här gången. Och kanske lärde sig turisterna något också. 😅

*Att Köuk är samma uttryck som att kula. Men att köuk, vilket jag lärde mig av farmor, är inte att sjunga högt utan att använda diafragman på samma sätt för att ropa högt. Ett praktiskt sätt att kalla hem allt från lekande barn till getter, eller fråga om grannen vill komma över på kaffe. Upp till strax över 100 meter kan man köuk rätt detaljerade meddelanden, och om båda parter är överens om vad ljuden betyder kan man köuk upp till nästan 200 meter. 

....

Här tidigare inlägg om när vårvinterns strörenar passerar oss på vägen mot fjället:
https://www.youtube.com/watch?v=3b_AMOuf3Jg
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/05/renarna-passerar-forsnas-hemman-pa.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/05/rena-rama-potatissattningen.html

Här tidigare inlägg om när isen ruttnar:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/04/isen-ruttnar.html


torsdag 14 mars 2024

Ugnsstekt pumpa

Årets sista pumpa höll på att bli dålig för någon vecka sedan. Den sort vi odlar mest, Dongyan Röd, är en pumpa med tunt skal som inte håller att lagra alltför länge. Mitten av mars är ändå ganska bra, tycker jag. 

Här hur sorten ser ut när den delas. Just denna var tydligen rätt omogen vid slutskörd i oktober, när frosten höll på att tränga in i växthuset. Det ser man på att den inte hade några mogna fröer. Möjligen är det därför den också hållit så pass länge i lagring. Jag har noterat att de fullmogna pumporna, som ger gott om frö, inte håller längre än till in i januari. 
Tidigare på bloggen har jag gått igenom de rätter vi bara MÅSTE använda våra pumpor till. Se länkar längst ner i inlägget. Eftersom det är så svårt att odla pumpor i kallaste Lappland, så är det viktigt att vi bara använder dem till just de maträtter som vi uppskattar mest. 
Och ugnsstekt pumpa är en sån fantastiskt god rätt som jag rent av kan få sug efter. Här är alltså pumpan ett tillbehör, i det här fallet till revben av en Lappgetsbock. Revbenen tillagas tillsammans med, på samma plåt som pumpabitar, och potatis-strips.
OTROLIGT gott. 😋

Tidigare inlägg om de 4 viktigaste maträtterna vi gör med vår magra pumpaskörd:
Pumpapaj: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/11/pumpa-paj.html
Pumpasoppa: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/06/pumpasoppa-med-kroshka.html
Och nästan viktigast:
Pumpachutney: https://forsnashemman.blogspot.com/2024/01/pumpachutney.html

OM man har någon pumpa över efter det, så kan det vara värt att kolla in vårt recept på Pumpa/potatismos också: https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/pumpapotatis-mos.html




tisdag 12 mars 2024

Killingarna på vinteräventyr

Deras 5te levnadsdag får killingarna komma ut första gången. Då har dom blivit stadiga på benen och mor och barn har lärt sig att känna igen varandra på ljud och lukt. Och vid den ålder har också killingarna utvecklat nyfikenheten på sina omgivningar och sin flock och har lärt sig att "hitta hem".


För till skillnad från lamm, som alltid följer mammafåret (dom är följare), så är getter gömmare. Deras ungar (killingarna) följer alltså inte efter mammageten från födseln utan spenderar de första dagarna/veckan gömda, ofta i ett buskage, ett litet stycke från övriga flocken, och mamma Get går iväg till sina gömda dyrgripar med jämna mellanrum för att dia dom.

Här är alltså den mörka tjejen och den gråa gossen på sitt första utomhus-äventyr. Skymtar förbi gör även pappan, Lönnbergs Ansgar.

fredag 8 mars 2024

Tomatsåsens dag

Idag är det tydligen tomatsåsens dag och ... då tänkte jag passa på att skriva lite om just tomatsås. 
För mig som självhushållare är det en verkligen användbar produkt, som jag dessutom har lätt att göra själv, nu när jag väl har fått tillgång till stora växthus att odla mycket tomater i (sedan 5 år tillbaks), här uppe i kalla nord i Lappland. 

Jag har använt två sätt för att ha tomatsås tillgänglig året runt. Båda sätten börjar lika, man rengör och hackar tomater i lagom stora bitar. Jag gillar allt rätt enhetligt så jag hackar rätt smått så att man inte får stora skinnflagor i såsen. Vill man ha ren puré kan man använda mixer. Sen blandar jag i en matsked socker och en tesked salt för varje liter tomater och kokar ihop allt ganska rejält. Det koncentrerar smaken och sparar utrymme under lagringen. 

Sen kan man frysa de kokta tomaterna. Det gjorde jag förr. Ett tips jag då lärde mig av en odlarkompis, var att pressa ihop påsarna med tomatsås så att dom blir platta och lätta att stapla och tar liten plats i frysen.
I det här blogginlägget går det att läsa mer: 
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/tomatsas.html

De senaste åren har jag istället hällt upp den varma tomatsåsen på varma, rena burkar. Det skapar vakuum och gör att såsen håller sig väl under hela året. När jag gör detta häller jag också i någon matsked vinäger/ättika per liter tomat. Nu är tomater i och för sig tillräckligt syrliga för att hålla botulismbakterierna borta ändå, men för att vara extra helt säker så höjer jag alltså syrahalten lite genom att tillsätta vinäger/ättika. 

Dessa burkar är något av det mest uppskattade i vårt kallförråd och används flera gånger i veckan i vår matlagning.
En riktigt grundbult i vår självhushållning!

I den här artikeln (från när jag var månadens tomatvän) går det att läsa mer:
www.bondjantan.se/2024/02/18/manadens-tomatvan-annjessica-ericsson-sjalvhushallare-pa-forsnas-hemman-i-lappland/

Här är alla vi som skriver om Tomatens dag:

Annika Christensen, Annikas Naturliga Ting på Instagram: @annikasnaturligating

AnnJessica Eriksson, Forsnäs Hemman https://forsnashemman.blogspot.com/

Hannu Sarenström – på instagram @hannusbilder

Jordkommissionen Lotta Lundgren & Tove Nilsson – på instagram: @jordkommissionen

Surtanten Jenny Neikell – på instagram: @surtantens

Trädgårdstrollet Jasmine Waara – Tomaten Health Kick och andra supersorter

torsdag 7 mars 2024

Killingtider

Nu börjar den roligaste tiden på hemmanet. När man får gosa och busa med småkillingarna! Vår fina get Kraevies (namnet betyder "Grå" på sydsamiska) fick två killingar i morse. En gråspräcklig bock och en svart liten dam, med bara några vita fläckar. En avbild av sin farfars farmor Roknäs Freja, som också bodde på vår gård många år. Så fin! 

Vi blev särskilt glada att det blev en liten get, för då får Kraevies sällskap. Vår gamm-get Sigyn som var 14 år gammal dog strax före jul och därmed blev Kraevies ensam i dam-hagen. Och getter gillar vanligen bara sin egen familj, så det går sällan bra att köpa in helt nya djur och få dom att samsas med de som redan bor på gården. Men nu blir alltså denna nya lilla dam sin mammas nya flockmedlem. Och tillsammans kommer de förhoppningsvis få chans att få killingar och njuta av att beta i våra stora naturhagar framöver. 

Här inlägget när Kravies föddes för 9 år sedan, första gången mamma Sigyn killade på vår gård.
I samma hörn i gethuset.

Att få följa generationerna på detta sätt är en av de mest givande delarna av vårt hemmansliv. 💗
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/05/sota-snalla-super-sigyn.html

torsdag 29 februari 2024

Årets shopping

När hänger en självhushållare på låset för att få shoppa? Det händer bara en gång om året, idag. När Nordiska genbanken öppnar sin webshop. Då sitter jag framför datorn exakt klockan 8 och skyndar mig maximalt att plocka åt mig de intressanta, gammaldags sorter av frö och utsäde som de släpper. 

Orsaken att det är bråttom är att tillgången på en del av fröerna är ganska begränsad, så redan vid lunchtid kommer vissa saker vara slutsålda. 
Så skynda dit om det är av intresse med lite ovanliga former av grönsaker, potatis och annat växtligt!
https://shop.nordgen.org

Här ett tidigare blogginlägg om när jag handlade på NordGens Webbutik:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/03/modest-frokop.html

tisdag 27 februari 2024

Årets första ägg

Idag fick vi detta fina ägg av våra Ölandshöns. Det är inte den tidigaste värpstarten, men så var vi också lite sena med att få fram nya höns förra sommaren. Ju tidigare våra första kycklingar kläcks, desto tidigare får vi också de första värpta äggen kommande vår. 

Men oss går det ingen nöd på, vi har tillräckligt med ägg i frysen för att klara oss och kunna laga mycket god mat med ägg i, fram tills värpningen är i full gång om någon månad. Viktigast för oss, är att våra kära höns får leva så naturligt som möjligt, utan att drivas med överdrivet kraftigt foder eller extra ljus och värme. 👍

I vår är det 15 år sedan vi blev genbank för Ölandshönsen och vi är otroligt nöjda med vår fina flock fåglar. 😊

Här är ett inlägg som mer i detalj beskriver hur vi håller våra härliga Ölandshöns, en härdig och frisk lantras. 
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/10/goda-agg-aret-om.html

lördag 24 februari 2024

Fantastisk mandelpotatis från jordkällaren

  Det här är en symbol för själva grunden och rikedomen i vårt "fattiga" självhushållningsliv. 


"Fattigt" på monetära tillgångar, "fattigt" på det som de flesta andra tolkar som lyx. Inga flygresor, inga lyxmärken på kläderna (eller ens nya kläder, vi sliter på de vi har).
MEN ... egen mat! 
(Och mycket annat som vi själva ser som optimal livskvalitet!) 

Det kan tyckas oviktigt, att ta upp egen potatis ur jordkällaren. Men ... det känns alltid riktigt viktigt för oss. För det här är en väsentlig del av vår självhushållning. Att vi kan tillgodose majoriteten av vårt näringsbehov gällande kolhydrater genom vårt egen potatisland. I ett samhälle där en majoritet av våra kalorier kommer från ett enda sädesslag (vete), följt av majs och ris, alltid industriellt odlade i monokulturer, så känns det SÅ bra att kunna föda vår familj på potatis odlad på max 100 m2 mitt i vår diversifierade köksträdgård. HELT utan besprutning eller gifter, och med enbart våra djurs gödsel som gödning. 💗

Tidigare inlägg om potatis:
https://forsnashemman.blogspot.com/2022/10/potatisplockning.html

Tidigare inlägg om ÄKTA gödsel:
https://forsnashemman.blogspot.com/2021/05/jag-gar-pa-knana-for-potatisen.html

fredag 26 januari 2024

Pumpachutney

Det är svårt att odla pumpor i Lappland. Det funkar bara i växthus och det blir inga stora skördar. Men jag ÄLSKAR pumpor, så jag avsätter en stor del av växthuset för att få lite skörd. Och den lilla skörd jag får använder jag till mycket specifika saker. Det allra, allra viktigaste är chutneyn. Mitt fantastiska recept på pumpachutney!


Det har kokats en hel del chutney här på hemmanet. Många varianter av olika recept. Inget, utom pumpachutneyn, har blivit uppätet. En variant med rabarber hamnade i komposten direkt, så illa var den.
Men pumpachutney, det är något helt fantastiskt! Jag kan inte tänka mig en stek eller annan köttbit utan att få ha pumpachutney till. 😋



Här är receptet, och som med alla mina recept så är det ungefärligt och i det här fallet baserat på andelar. 

Ingredienser:
1del (kilo) pumpa
0,3-0,4 delar (kilo) äpple
0,3-0,4 delar (kilo) lök
0,2 delar (kilo) russin
Mycket ingefära. Ca 10 cm för 1 kg pumpa
5 dl äppelcidervinäger (eller 4 dl och en matsked ättika 24%)
3-4 dl brunt socker, vad som helst duger, inklusive sirap eller också vitt socker i en krissituation.
1 msk vitpeppar, nymortlad (eller mindre vitpeppar och istället lite chili)
2 tsk gurkmeja
1 tsk kardemumma, nymortlad
Salt, lagom mängd

Hur man gör:
Hacka pumpa i relativt små bitar, som gula ärtor ungefär. Hacka äpplena i lika stora bitar. Finhacka löken och ingefäran så smått det går.
Lägg allt utom kryddorna i en kastrull. Koka upp på medelvärme. Rör om och rör ner de nymortlade kryddorna när chutneyn börjar gå ihop. 

Koka tills allt blir genomkokt och "saggigt". Jag kan inget bättre ord för att beskriva det. 
Häll upp på varma burkar, fullt upp. På med varmt lock, vänd upp och ner och låt svalna. Kolla att locken visar på att det bildats vakuum. Dom buktar nedåt.

Detta håller i åratal, och är som sagt det allra godaste som finns till söndagssteken, eller kotletten, eller sidfläsket, eller revbenen eller pannbiffarna osv.

Utökade kommentarer. 
Jag har gjort det här receptet på ett kilo pumpa, så att det är lätt att anpassa till hur stor eller liten pumpa man än har. Som pumpa räknas allt orangeköttigt svagt sött fruktkött från antingen Cucurbita maxima, Cucurbita pepa eller Cucurbita moschata. Det viktiga är att det är orangeköttiga och sötsmakande pumpor.

Det ursprungliga receptet var högst upptaget med att chutneyn skulle vara helt pumpafärgad, alltså gyllengul. Så det receptet rekommenderade så kallade "sultan russin", gula lyxrussin. Men det är helt onödigt för smaken och är ju, här i Lappland också helt omöjligt att få tag på. Och smaken blir den samma med vanliga bruna russin.

När det kommer till socker så kan man ta vad som helst. Det bruna sockret som ursprungsreceptet rekommenderar ger nog lite mer smak, men jag har använt vad än som finns i förrådet under årens gång. 

Det ska finnas en hetta i chutneyn. Olika recept anger antingen chili (gul såklart för att inte förstöra den gyllene färgen) eller svartpeppar. Jag ....tycker vitpeppar och riktigt mycket vitpeppar är optimalt och ger den där perfekta lite blommigt kryddiga smaken. 

Gällande syran så tycker jag också att det blir en tydligare och godare syra genom att byta ut 1 dl av äppelcidervinägern till en matsked (eller lite mer) av ren ättika. 

Framförallt, när det kommer till syra, sötma, hetta och sälta, så provsmaka. Måtten i receptet är det jag ungefärligen använder. Men jag står alltid och provsmakar en hel del på slutet, för att få det att smaka så där perfekt som jag vill ha det till söndagssteken. 👍

lördag 13 januari 2024

20ondag Knut städas julen ut

När jag plockar ner hela julen, finns tid att reflektera över historia, familj och traditioner. Vår julgran ser alltid likadan ut. Alltså, själva granen kan ju vara mer eller mindre gles, sned och allmänt ratig. Eller som vår gran i år, otroligt symmetrisk tät och välformad, kanske vår vackraste gran någonsin! 😊

Men våra dekorationer är alltid samma, och så måste det vara. För det är tradition och släktklenoder som vid det här laget är kring 100 år gamla! 💗

Där finns julgranskulan i silver och rosa, med handmålade prickar från -40-talet, som är min favorit. Och kulan av lindad rosa silkestråd som jag själv köpte i min ungdom på -80-talet, som är sonens favorit. Och plastäpplet, kanske -50-tal som är dotterns favorit. Den stora guldfärgade, i samma nyans som C-3PO som blivit knövlig och inte går att räta ut, men ... den ska ändå vara med. Och de som ser ut som diskobollar i guld och silver. Och den äldsta, den gamla rödfolierade grankotten i glas, som numer tappat nästan allt rött och är mer silverfärgad än något annat. Den är nog 1920-tal och vårdas ömt av oss alla och hängs alltid långt inne bland grenarna för att skyddas mot skador. 

Även glittret är arvegods. Det extratjocka med stjärnor invävt, det som har partier av vitt plastglitter, kanske för att få det att se ut som frost, men som mest ser mögligt ut och som ingen av oss har som favorit, men som absolut ändå måste vara med i granen. Det rundspunna glittret som ser så mysigt ut och och det där underliga, svag gulglänsande som glittrar mest av alla. Det måste vara gjort av någon helt annan typ av material, kanske en slagmetall, vilket skulle göra det till samlingens äldsta glitter. Alla måste vara med. Förpackningarna visade att när några av de här glittren köptes så kostade dom 6.50kr och 12kr för en något senare förpackning. 

Och stjärnan, som är av typen från Karl-Bertil Jonssons julafton. En vanlig glitterstjärna, som vi vartefter har "förbättrat" med guldglitter och diverse annat. Om den är snygg ... det är lite svårt att avgöra. Numer är den så tung av all extra dekoration att grantoppen mestadels hänger av belastningen. 
Men den ska absolut vara med.
Annars är det ju inte vår julgran och ... ingen riktig jul. 😅

Jag tänker på kommersialismen, hur många som köper nytt varenda år, som designar om sina julgranar med helt nya dekorationer, som dom sen ... slänger? Eller vad?
Det känns inte alls bra och är verkligen ingenting för oss. När vi klär granen, som en familjeaktivitet, eftermiddagen/kvällen före julafton, medan vi lyssnar på "Det är inte snön som faller" av Anders F. Rönnblom och dricker glögg som kokas av Husbonden (aka Glögg-maister) .. så är det en av våra käraste familjetraditioner, och där är det helt nödvändigt att allt pynt vi packar upp är ... just VÅRT pynt. Det är som att återse gamla kära vänner, och inte bara lika vackert som något nyköpt utan mycket vackrare, bara för att det just är våra fina gamla grejer. 

Så, köper vi aldrig något nytt då? 
Nej, men vi har faktiskt ändå fått lite nytt. Några gåvor här och där, nu senast bara i november, en bedårande liten keramik-julklocka i rött och guld med sidenband av min kompis Irina från Stockholm. Den har redan sin självklara plats i granen och beundrades lite extra i år. 
Men själva köper vi inget nytt! 

Och nu packas allt ner, på 20ondag Knut. Varken förr eller senare.
Och då ett husmorstips. Var noggrann! Ha kartonger för kulorna, så dom skyddas under årets lagring i jullådan (jo, det räcker med en, men den är stor). Linda glitter i noga ordning och förvara det i kartongerna det köptes i. Och julljusen! DÄR gäller det att vara rent pedantisk. Vilket alla vet, som slitit i ett trassel när granen ska kläs!
Jag börjar bakifrån, sista lampan fästes i kartongens inlägg först. Sen tar man lös bara 4-5 lampor åt gången, fäster dom tätt bredvid varandra medans sladdarna läggs i bågar, välordnat åt samma håll. 

Ett tips är att ha lamporna tända när man gör detta organiserade ihopstädnings-arbete. Det gör det lättare att se att allt samlas åt samma håll och i god ordning i ljuslådan.
Ingen kommer tacka dig mer hjärtligt än du själv, när granen ska kläs om 11 månader och en vecka! 

För .. ni klär väl inte granen i "otid". Kvällen innan julafton och ner igen knappa 3 veckor senare. Det räcker så, det ska inte få gå inflation i traditioner. 😏

God fortsättning på det nya året, 2024! 💗

Ett tidigare inlägg om julgranar, där det också går att se bilder på många av de dekorationer jag beskrev ovan: https://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2012/12/kla-julgranen.html

fredag 12 januari 2024

Per Jonssa spinnrockarna i tidningen

Igår var dessa fina Jämtlandsrockar med i tidningen! Det är Jämtlands tidning som har gjort en helsida om spinnrockarna från Ottsjön. https://www.jamtlandstidning.se
Med min spinnrock (nr 96) och jag på omslaget!😊

Alltså kortfattat. OM du har en sån här färgglad spinnrock, så är jag intresserad av att få lite information och foton på den, så att den kan bli dokumenterad i samlingen som visas på den här hemsidan: 
https://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/p/per-jonssas-spinnrockar.html

Här är artikeln, om man klickar på den kommer den upp i tillräcklig storlek för att den går att läsa:

Och här är uppropet igen:
Har du en Per Jonssa-rock som inte visas på den här sidan?
Hör av dig!
Maila forsnashemman[snabel-a]gmail[punkt]com
Det jag vill ha till den här sidan, är en helbild, gärna mot enfärgad/neutral bakgrund och bild på spinnrockens nummer, som finns på 2 ställen. Skrivet med blyerts under brädan (blå), eller inhamrat på metallstaget som håller fast trampstickan mitt på hjulet. 


torsdag 7 december 2023

Strutbräken i julkalendern

Jag gästbloggar i dagens julkalender om ätliga fleråriga grönsaker, på Trädgårdstrollets blogg.
Här: https://www.tradgardstrollet.se/2023/12/07/lucka-7-strutbraken/ 

Fast vi bara är på dag 7 så har redan många, riktigt kända och kunniga odlingsentusiaster bidragit till kalendern, och jag känner mig rent av lite "starstruck" av att få hamna i samma tillställning som t.ex. min stora idol Åke Truedsson.

En rolig och lärorik odlings-julkalender att följa alltså. Vårt inlägg idag handlar om strutbräken, en perenn växt som vi verkligen uppskattar då den är både vacker, lättodlad, härdig (då den klarar sig hela vägen uppe här i kallaste nord) och inte minst riktigt god!

Här vårt tidigare inlägg om strutbräken:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/05/en-akta-delikatess-varprimoren.html


En kort film om hur man plockar strutbräken: https://www.youtube.com/watch?v=eyVMfoW4KZA


Ett inlägg om när jag hade förmånen att få hälsa på hos Åke Truedsson:  https://forsnashemman.blogspot.com/2020/03/fantastiskt-besok-i-akes-tradgard.html



söndag 5 november 2023

Snösäsongen

Den kommer lite olika tidigt, den rejäla snön. 
Ibland inte förens i februari eller till och med mars. Men ibland tydligen så tidigt som nu. Vilket är det tidigaste vi någonsin upplevt mängder med snö som troligen kommer ligga kvar.  


Vi fick ca 40 cm, det senaste 1.5 dygnen. 
Det har varit en hel del skottande idag, kan jag säga. Här på bilden sonen, i full overall och öronlappsmössa, som skottar vid ljugarbänken vid förstukvisten, som vi brukar använda för att ta bilder till bloggen. 

Som lapplänning har vi inga problem med vintern. Den skapar fantastiska ljus och sina unika upplevelser. Att vi måste skotta undertiden, det utgår vi från. Det är inte mindre jobbigt än att leva med den tradiga gråa, råkalla väta som vi gjorde när vi bodde söderut. 
Snarast är det en fördel, för vi får ändå jobba i klart, lagom kallt väder med vacker himmel och frisk luft över oss. Sånt är knappt möjligt att uppleva i södra Sverige nuförtiden. Samt, ingen dyr avgift till någon träningsanläggning/gym där man bara slösar sin kroppsliga kraft helt i onödan. 😊

...

Tidigare inlägg om vårt idoga, och rätt uppskattade snöskottande:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/12/kardio-skottning.html 
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/01/snorojning-taken-skottas-med-snohyvel.html
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=t9tY-DDfU1A
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/04/vaxthusets-sodersida-skottas.html




tisdag 31 oktober 2023

Broccolo Romanesco

Det sägs vara en hybrid mellan blomkål och broccoli. Romanesco, eller broccolo som det ibland kallas på Svenska. Vi har odlat några plantor per år, främst för att ungarna har tyckt det ser kul ut och det är ett bra utbildningstillfälle om matematik som fraktaler, logaritmer och det gyllene snittet. 😊 

Men det är bara att konstatera att det är en kålvariant som nog egentligen vill växa lite varmare till än hos oss i kallaste Lappland. Här är två huvuden vi fick i år, och större blir dom vanligen inte. Dessutom, även om dom är goda, så är det inget vi kommer sakna när vi ändå odlar både broccoli och blomkål som mår bättre här hos oss.

Så nu när barnen är stora och inte längre finns här att fascineras av det fantastiska utseendet och våra utläggningar om allt man kan lära kring det .... så kommer vi nog inte längre odla broccolo. Fast än några år får den chansen, vi har gott om plats i köksträdgården. Därför blir det nog några plantor om året tills dess fröpåsen är tom. 

Tidigare inlägg om broccoli:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/07/odla-egen-mat.html

Tidigare inlägg om blomkål;
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/09/arets-blomkal.html

fredag 27 oktober 2023

Rovskörd

Här är två exemplar av Ljusnedals skålrova, en gammal sort som vi bevarar inom föreningen Sesam. Det är en av de största exemplaren (1450gr) och en av de minsta (360gr). Trots den enorma storleken på den större, så är den lika god, mjäll och spröd som de mindre. Totalt är det en riktigt rikgivande rotfrukt, som vi aldrig skulle vilja vara utan. 👍
Jag tror att orsaken att så få odlar rovor, är att man inte vet hur man ska äta dom. Men svaret är enkelt. På samma sätt som man äter andra rotfrukter. 

Våra favoritvarianter är:
- Ugnsbakade rotfrukter, där rovor blir goda blandade med andra grödor som potatis, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri och ibland också pumpa, när skörden blir lyckad.

- I soppor, tillsammans med samma rotfrukter som ovan och någon form av kött till.

- Rovmos, som görs precis som rotmos. Alltså vanligt potatismos med en inblandning av ca 50/50 potatis och rovor.

- Som tillbehör till en söndagsmiddag med stek, då skurna i tärningar eller stavar, kokta (ibland eftersteka för delikat yta) och smörslungade med örtsalt. Andra gånger har vi kanske smörslungade (tidigare frysta) sockerärtor eller broccolibuketter. Men små rovtärningar är precis lika gott som tillbehör.

- Som grönsaksstavar med någon form av dipp till, som "fredagsmys". Gärna tillsammans med grönsaksstavar av andra rotfrukter. 

Men sen finns det stora möjligheter i att hitta andra rotsaksrecept och helt enkelt byta ut den rotsaken mot just rovor. En gång provade jag ett recept på en morotssallad med apelsin och ingefära, fast med rovor istället för morötter. Och det blev mycket gott. 

Det kan vara värt att nämna att vi ofta äter dom råa, som äpplen. Det gäller särskilt de snabbväxande och lite mildare majrovorna, som vi till och med kallar för "Lapplands äpplen". Det är en vana för hela familjen att kunna gå ut i trädgårdslandet, från mitten av juli och framöver och dra upp en lagom stor majrova för att bara skölja av och sen gaffa i sig. 

Överlag är uppmaningen till alla som gillar säkra och stora skördar; odla rovor! Gör det! 😊

Tidigare inlägg om rovorna på Forsnäs Hemman:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/10/svedjerova.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2016/09/svedjerovor.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/02/rovor-och-kalrotter.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/06/ljusnedals-skalrova.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/08/rensar-rovlandet.html

torsdag 19 oktober 2023

Skottkärra med squash och pumpa

I söndags blev det väldigt kallt här i Lappland. Fram tills dess hade vårt speciella växthus, med solvärmeuppvärmda odlingsbäddar, lyckats hålla frostfritt, trots snö på marken utomhus.

Tidigare höstar, som varit klart varmare och haft fler soldagar även nu under senhösten, så har vi kunnat hålla frostfritt, utan elektrisk uppvärmning ända in till sena oktober eller till och med in i november. Men i år tog det alltså slut i mitten av oktober. 
Bra ändå, givet att vi bor i allra kallaste Nord, i kallare än zon 8, så kallt att trädgårdssällskapet inte ens satt en zonangivelse på det klimat vi odlar i. 😅 


Så, jag plockade in våra pumpor och squash. Det blev nästan en hel skottkärra! Denna skörd tar dock en tredjedel av vårt 64 m2 stora växthus att producera. Alltså ca 21 m2. Så det gäller att inte bli alltför imponerad.

Dessutom är det två ultratidiga sorter, från norra Kina. Inga andra varianter av pumpor/squash funkar så här kallt till, inte ens i växthus. De röda pumporna, där de största väger ca 1200-1400gr, heter Dongyan Röd. De avlånga squashen, som varierar i färg från ljusbeige till mörkgrönt, heter Dongyan squash. 

Tillsammans lär det här ändå räcka till våra mest grundläggande behov fram till senvåren. Fast egentligen hade jag gärna velat ha minst dubbelt så mycket pumpa till, ungnsbakad pumpa så SÅ gott! 😋

...
Här tidigare inlägg om dessa tidiga, nordkinesiska sorter:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/08/tidiga-tidiga-pumpor.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/10/pumpor-utomhus-i-lappland.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/pumpapotatis-mos.html



fredag 13 oktober 2023

Presentinslagning

Dottern är på hembesök från universitetet, och vi passar på att fira hennes födelsedag några veckor för sent. Det slog mig att vi numer har slut på presentpapper, efter ett enormt "fynd" när vi städade ur svärmors lägenhet för 10 år sedan. Det har räckt till nu (då vi ofta återanvänt också presentpapper), men ... allt har en ände. 

Så jag tog till ett vackert tyg, och några blågula band. Tillsammans med en etikett i gult papper (också återanvändning) så blev det en riktigt fin present till födelsedagsbarnet! 💗

Till jularna har jag sytt påsar i juliga färger och olika storlekar, med "inbyggt" knytband. 
Här ett inlägg om det: https://forsnashemman.blogspot.com/2022/12/julpasar.html

söndag 8 oktober 2023

Gift i fodret? Gift i gödslet?

För några veckor sedan skickade vi in två påsar till FOR (Fritidsodlarnas Riksorganisation). En påse med 250gr av vårt hönsfoder, och 250 gram av deras bajs. Det som är på gång är alltså en undersökning för att jaga pyralider. 

Pyralider är det gift som drabbat hobbyodlare genom ekologiskt gödsel, och all konventionell gödsel. Det är ett ämne som ursprungligen används på gräsväxter, alltså all säd, vete, havre, korn och råg och majs. Giftet tar död på nästan allt annat än stråväxter, alla örtartade växter. Så genom att spruta det på säd och majs så slipper man "ogräs" i åkrarna. 


MEN, det "lilla" problemet är att detta gift inte bryts ner särskilt lätt, så när t.ex. hästar och kor får halm som besprutats, vilket sedan hamnar i deras gödsel, så finns giftet även där. Och även t.ex. höns och får som äter säd, får i sig pyralider som sedan kan passera deras mage/tarmar och finnas kvar i gödslet. 

Och om man då gödslar med deras bajs, så kan ens tomater, paprikor/chilis och potatisar (och många fler växter) må mycket dåligt och ge usel skörd eller inget alls. 

Våra höns får konventionellt odlat korn och havre. Det beror på att det inte finns något ekologiskt odlat sädesslag till salu här i norr i bulk. Därför har jag sänt in foder och bajs till den här undersökningen för att se om det kan vara så att vi får pyralid-gift i vårt eget djurbajs/gödsel.

Jag har inte direkt märkt några problem, annat än en underlig formation av en plätt bondbönor för 4 år sedan. Men det kan vara för att jag sedan dess varit ytterst medveten om problemet med pyralider och planerat växtföljden därefter. Jag lägger alltid all färsk gödsel på samma land och odlar sedan kålväxter där under första året, och just kål är okänsligt för pyralider. 
Så min förhoppning är att pyraliderna sen ändå brutits ner efter 1,5 växtsäsonger, och inte skapar några större problem när jag sedan odlar potatis på samma land året efteråt.


Men som sagt, det ska ändå blir intressant att se resultatet av FORs forskning, och intressant att se om det är ett större rikstäckande problem. Men överlag är det ju bara att konstatera att .... det borde aldrig överhuvudtaget hänt. Pyralidproblemet är ett tydligt tecken på hur samhällets struktur inte fungerar när det gäller "spill over- effekter", att något som man tycker är positivt på ett område, helt plötsligt är ett problem på ett annat område. 

Och att gift överhuvudtaget kan ses som positivt alls, någonstans, är ju själva grundproblematiken. 😕

...
Vi är ju forskare i grunden både jag och Husbonden (som är något så fint som Professor i neurosensorik), så det här är inte första gången vi ställer upp på att medverka i verksamhetsnära forskning. 
Sån forskning inkluderar i princip alltid bajs. 😅

Här tidigare bajsinriktade studier vi medverkat i:
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/07/lappgetterna-far-forskarbesok.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/01/getbajs-ger-kunskap.html