tisdag 14 augusti 2018

Fönstergurkans final? - Hur har det gått?

Vår fönstergurka såddes den 24 januari i år. Så den blir snart 7 månader. Den är inte längre lika vacker. En del av bladen har gulnat och torkat ihop. Vi blir inte så alarmerade av det, utan tänker att det nog är en del av en gurkas naturliga utveckling, eftersom den växer så lianliknande. 😁
Fönstergurka Hopeline samsas med ett par plantor Sibirisk Huspeppar. Utanför syns vårt rökeri här på Forsnäs Hemman. 
Plantan ger fortfarande gurkor, även om formen på gurkorna har blivit lite krummare och skummare nu på slutet. Den har dessutom givit oss en ny gurkplanta, då vi tog ett skott från den i början av juni som efter 2 veckor i ett glas vatten satte rötter och efter plantering i en 10liters-kruka gav oss nya gurkor inte många veckor senare.

Sammanräknat har vår äldsta gurkplanta givit oss 2,8 kilo gurka, eller exakt 2814 gram, fördelat på 35 gurkor vilket ger en medelvikt på 80,4 gram per gurka. Och då har vi, som syns på bilden alltså åtminstone 4 gurkämnen till på gång. 👍

Lite saker vi lärt oss under den här första säsongen som fönstergurksodlare är att man egentligen bara behöver en planta per fönster. Man leder plantans lian fram och tillbaks över fönstret via hampasnören för att ge gurkbladen så mycket ljus som möjligt och väldigt snabbt fyller en planta upp hela fönsterytan. Och då är det nästan bra att gurkans äldsta blad har börjat vissna ner för då kan man leda de nya stjälkarna dit, till det tommare utrymmet på fönstret, och så börjar allt om. Vi har alltså haft 5 gurkplantor eftersom vi har 3 österfönster och 2 västerfönster. Söderfönstren verkar för soliga för att gurkor ska trivas och norrfönstren för mörka, i alla fall här i Lappland.

Den av våra gurkplantor som givit mest och växt finast är den som stått i en självvattnande kruka, säkert för att gurkor sägs uppskatta en jämn tillgång på vatten. Det har också gjort att den plantan blivit mest lättskött, man behöver inte vattna precis varenda dag, inte ens under den här heta sommaren.

En annan aha-upplevelse som vår fönstergurksodling givit, är att gurka smakar bäst i rumstemperatur! Smask! 😋
Sammanfattningsvis har det varit väldigt givande att odla gurkor i våra fönster och eftersom det ger oss möjlighet att få gurkor under mycket längre tid av året, särskilt här i kallaste Lappland, så kommer vi absolut göra om detta under kommande år.
Nu ska jag bara till secondhand affärerna och leta efter självvattnande krukor av den gamla modellen.

Sorten vi har heter Hopeline och är en småväxt partenokarp gurka med fast kött, lite lägre vattenhalt än många andra sorter och har varit väldigt frisk och välväxande under hela säsongen, och än.
Nästa steg på vår resa är att försöka ta skott av våra plantor och hålla vid liv under vintern. Det lär bli en särskilt utmaning under en så kall och mörk vinter vi har här i Lappland. Men om det inte går är det ju väl värt att köpa nya fröer nästa vår. Även om dom kostar nästan 10 kr st, så är inte det så där väldigt mycket pengar för uppåt 3 kilo färsk, "bättre än ekologisk"  och egenodlad gurka! 💗


Följ vår fönstergurka från början:
1. http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/03/sonernas-gurkodling-mest-pa-skoj.html
2. https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/04/skordar-egen-gurka-i-fonstret.html
3. https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/05/fonstergurkans-forsta-manads-skord.html
4. http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/06/tva-manader-med-fonstergurkor.html
5. https://forsnashemman.blogspot.com/2018/08/fonstergurkans-final.html

Och här är blogginlägget från Farbror Grön som var inspirationen:

Inga kommentarer: