Gotlandskaniner


Gotlandskaninerna är en rest av den bondkanin som förr i tiden fanns på många gårdar runt om i Sverige. När man påbörjade räddningsarbetet (år 1984) för denna gamla, ursprungliga lantraskanin så var det bara på Gotland som man hittade några exemplar. Därför fick rasen heta Gotlandskanin. Gotlandskaninerna är härdiga, lättskötta och väldigt goda mödrar. De väger 3-4 kg och ger i medel 7 ungar per kull. De flesta uppfödare tar 1-2 kullar per hona och år. 
Gotlandskaniner finns i alla möjliga färger. Vanliga färger är olika brokiga, t.ex svart-brokig, som Ronja på bilden, men också andra tvåfärgade brokiga varianter och trefärgade brokiga. Dessutom finns enfärgade i mängder av färger som viltfärgade, gult, orange, brunt, blått och järngrått. Det förekommer också albinokaniner och en del udda teckningar som snöhare, chinchilla, madagaskar och japan-tigrerade, och många andra varianter. Det här gör det extra roligt att jobba med avel av Gotlandskaniner. Färgen är inte viktig för avelsarbetet, där är det annat som gäller att ta hänsyn till som bra sociala egenskaper, härdighet och att djuren är friska. Men när vi får en kull är det alltid lika intressant att se vilka färger ungarna har.  Ofta får vi kullar där alla kaninungar har olika färg. I vår allra första kull med 5 ungar blev det en svartbrokig, en gulbrokig, en viltfärgad, en viltgul och  en gul-blå japantigrerad. På Föreningen Gotlandskaninens hemsida kan man läsa mer om bevarandearbetet för våra Svenska lantraskaniner.

Här är länken till alla våra inlägg som taggas med "Gotlandskaniner".
https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Gotlandskaniner

Sonen gosar med Couscous kull, sommaren 2012, detta är mini-hagen som vi använder när små barn ska gosa med kaninerna.
Filmen går att se i större format på: http://www.youtube.com/watch?v=0I41X9-VVk4
Gosar i en av rasthagarna med Abies och hennes ungar, sommaren 2012. Sonen filmar.
Filmen går att se i större format på: http://www.youtube.com/watch?v=7ZZEjccwkN4

Våra avelsdjur
Hanar



Busjöhöjdens Alistar, G1221-1711
Färg: Viltgrå
M. Forsnäs Hemmans Calypso, G572-1641
F. Forsnäs Hemmans Corydalis, G572-1491
mm. Boamyrans Tsagaanaa mf. Egbys Clemens
fm. Karlsbergs Bella ff. Lövsta Magne
Vikt: 3,3 kg
Övrigt: Mycket lugn personlighet. Hetsar inte upp sig för något. Potatissäcks-känsla.
Såg ut som han höll på att somna när jag tog den här bilden. 






Billabergets Knuckle, G660-1752
Färg: Blå chinchilla
M. Billabergets Zelina, G660-1531
F. Lövsta Monrad, G618-1321
mm. Billabergets Leyla mf. Billabergets Qulius
fm. Lövsta Luna ff. Kampgårdens Benson
Vikt: 3,3 kg
Övrigt: Framåt och aktiv.
Mycket fin med sina honor.









Honor



Forsnäs Hemmans Alyssum, G572-1611

Färg: Blåvit tigrerad
M. Egbys Astrid, G656-1242
F. Lillbergets Eglon, G967- 1511
mm. Jakobsbergs Dagmar mf. Anderslunds Gråöra
fm. Lillbergets Cindy ff. Billabergets Victory
Vikt: 3,4 kg
Övrigt: Trevlig hona som fått två mycket fina kullar 2017. Stammoder, andra generationsbytet i koloni Morgonsol.




Forsnäs Hemmans Atriplex, G572-1752
Färg: Trefärgad med stora färgfält och wienerteckning. Ett helblått och ett blå/brunt melerat öga
M. Forsnäs Hemmans Alyssum, G572-1611
F. Forsnäs Hemmans Malaxis, G572-1432
mm.  Egbys Astrid mf. Lillbergets Eglon
fm. Mörtans Gårds Anna ff. Lövsta Magne
Vikt: 3,3 kg
Övrigt: Fått en stor fin första kull våren 2019.








Forsnäs Hemmans Anthriscus, G572-1521

Färg: Blåbrokig
M. Edens Akleja, G304-1232
F. Forsnäs Hemmans Eranthis, G572-1496
mm. Edens Vendela mf. Skogsgläntans Ghost
fm. Karlsbergs Bella ff. Lövsta Magne
Vikt: 3,2 kg
Övrigt: En hona som imponerar! Alla kullar på 7 eller 8 ungar som hon tagit hand om exemplariskt. 

Forsnäs Hemmans Ajuga, G572-1831

Färg: Blåbrokig, ett blått, ett halvblått öga.
M. Forsnäs Hemmans Aegopodium, G572-1743
F. Limholens Leon, G434-1334
mm. FHs Anthriscus mf. FHs Malaxis
fm. Limholens Zingoalla ff. Billabergets Lazarus
Vikt: Ung och ovägd.
Övrigt: Lovande unghona, parad på prov april 2019. 










För er som är intresserade av de urvalskriterer vi använder oss av för sällskapskaniner och avelsdjur kommer här det finstilta.  

INFORMATION VID KÖP AV KANINER FRÅN FORSNÄS HEMMAN

När vi säljer kaninungar väljer vi de individer som visar ett intresse för att umgås med människor och som är sociala. Det finns ofta någon kaninunge i varje kull som är mer rädd, som springer in i ett hörn när människor närmar sig och som inte vill komma fram och äta godbitar ur handen. Dessa kaniner säljer vi inte.

Det går däremot inte att garantera att en social och kontaktsökande kanin-unge behåller sitt goda lynne under hela livet. Det är inte så vanligt, men det händer då och då att kaniner förändras humörmässigt när de börjar få ett vuxen beteende (från ca 12 veckors ålder). Ibland kan man märka kaninens ”sanna” natur först vid första brunsten, våren efter de har fötts. En del honor förändras när de är dräktiga eller har fått och diar sin första kull. Vi har också märkt att kaninerna kan påverkas av att flyttas, även om det är väldigt ovanligt. Ibland kan köparen få en kanin som beter sig aggressivt direkt efter hemkomsten, trots att vi har bedömt den som en social och lämplig kanin vid försäljningstillfället.

Därför är det alltid en viss chansning att köpa en kaninunge. Alla ungar kommer inte växa upp till goda sällskapskaniner eller lämpliga avelskaniner. Vi har inga exakta siffror på detta, men en försiktig uppskattning skulle kunna vara att ungefär 1 av 20 kanin som vi tycker har ett bra lynne som unge blir mer eller mindre osocial senare under uppväxten. Enligt kanin-experter finns det också del kaniner har ett osocialt beteende under sin ”tonårsperiod” och blir sedan bättre igen i vuxen ålder. Vi själva kan inte undersöka detta eftersom vi inte behåller kaniner som börjar visa ett sånt beteende. Men om man har en kanin som varit jobbig ett tag och sedan blivit bättre finns ju inget som hindrar att man har kvar kaninen som sällskap, även om det kanske inte är den allra lämpligaste kanin att välja som avelsdjur. Det finns tillräckligt med fina kaniner som ar ett bra lynne under hela livet för att främst välja sådana till avel.

Osociala kaniner har följande beteende: de stampar med fötterna för att signalera och trycker oftast längst in i hörnet på buren eller i bolådan. Dom kommer aldrig ut från hörnet/bolådan för att nosa och upptäcka när en människa är i närheten. Dom kan ”morra”. Dom kan till och med attackera händer som kommer in i buren för att ge mat och vatten eller städa, antingen boxas dom med framtassarna eller så hugger dom. Sådana kaniner är såklart inte roliga att ha som sällskapsdjur och dom är inte lämpliga att avla vidare på. 

Vi tar mer betalt för en kanin som säljs när den har blivit brunstig för första gången än vad en kaninunge kostar, eftersom man då kan vara säkrare på att verkligen få en bra kanin. Vi tar högst pris för kaniner som varit i avel, hanar som visat att de är fertila och har ett bra humör och honor som har fått och framgångsrikt fött upp sin första kull. Är kaniner bra i lynnet då kommer den mest troligt vara likadan även i framtiden.

Det är svårare att kunna garantera något vid köp av kaninungar och ungdjur. Om ni är missnöjd med lynnet på en kanin så vill vi gärna att ni hör av er till oss, då vi ständigt försöker lära oss mer för att kunna göra bättre bedömningar i framtiden. Vi kan också erbjuda er att byta mot en motsvarande ny kanin. Vi kan däremot inte stå för frakt av djur vid utbyte.

För att avgöra om ett ungdjur är lämplig att sälja använder vi alltså följande kontroller:
Kaninungen ska komma fram till människor när buren öppnas. Den ska nyfiket undersöka nya saker. Den ska ta emot handmatning av godbitar och samtidigt sitta kvar när den blir klappad och omskött. Den ska visa ett bra beteende, lugn eller nyfiken men inte nervös eller spattig när den blir hållen och sitter i knä.

Tecken vi tittar efter som vi undviker att sälja eller avla på: Kaninen trycker längst bort från människor. Kaninen visar ingen nyfikenhet och vill inte komma fram och nosa på godbitar. Stampanden, morrningar (fast någon enstaka morrning kan vara betyda något annat än just aggressivitet) och attacker på skötare. 

Ska kaninen säljas vidare som avelsdjur så har vi ett antal ytterligare kriterier. Kaninmamman måste ha haft en normal/stor kull till antalet. Det innebär 6 ungar i en förstakull och minst 7 ungar i snitt i följande kullar, vi premierar kaniner som ger omkring 8 ungar i var kull.  Modersbeteendet ska vara perfekt, god bäddning och omhändertagande, Pappan ska ha ett lämpligt manligt beteende vid parning,  Båda föräldrarna ska självklart ha en trevlig och social personlighet i övrigt. Ungarna ska ha haft god överlevnad och god tillväxt, den troliga slutstorleken på kaninerna ska ligga mellan 3,1 till 3,7 kg.

Uppfödare: Forsnäs Hemman
Adress: Forsnäs 17, 912 90 Vilhelmina
Mail: forsnashemman (snabel a)gmail.com
Hemsida: http://forsnashemman.blogspot.com

Inga kommentarer: