torsdag 16 mars 2017

Modest frököp

Årets fröer inhandlade!😂
Och förra året köpte vi inga alls.
Så blir det när man är medlem i föreningen Sesam som lär ut fröodling så att man kan bli självförsörjande. Och dom första åren blev det många fröer köpta, sen var det några år då man mer medvetet började prova sig fram till lämpliga sorter för just vårt Lappländska klimat. Och då gärna sorter från just Sesam och som kommer från vår region. Sockerärten Arvidsjaur, potatislöken Malvina från Byske, bondbönan Lappland, Lantråg från Norrbotten och många många fler roliga sorters lokala kulturhistoriska växter.
Sen börjar man kunna odla fröer, och har lärt sig vilka växter som funkar hos oss. Då sjunker ju behovet av att köpa fröer drastiskt. Frökatalogerna som förr var några av de mest spännande saker man kunde få i brevlådan, dom är inte alls lika tidsslukande nuförtiden. Nu går tiden istället åt att rensa egna fröer, vika frökuvert enligt Linnes metod och att faktiskt odla. För oss här i Kalla Nord innebär det till stor del att också skapa den jord vi ska odla på, vi bor på ett glacifluvialstråk, alltså en rullstensås, med sten, och sand och mjälla. Men ingen matjord.
Men några enstaka sorters fröer tar vi in ibland. Morötter är svårt att överhuvudtaget få ihop några regionala eller ens Svenska, så det är lite roligare att prova att odla en gul morot som inte alls finns att köpa i handeln idag.
Och vem kan säga nej till att odla kummin från Rovaniemi?😊

Inga kommentarer: