torsdag 29 januari 2015

Sommar-minnen

Så här i djupaste januari, med snöstorm och svåra minusgrader, är det välgörande att minnas vår ljuvliga varma sommar. För ungefär ett halvår sedan var det nästan 50C grader varmare och vi fick besök av en grupp långväga gäster.
Vi hade middagsbjudning vid Forsnäs Grillkåta för en grupp på sju personer från exotiska Tel Aviv samt deras svenska värdar. Vi bjöd på middag och efterrätt baserad helt på lokala specialiteter och läckra, ibland vildväxande ingredienser.  Alla rätter presenterades med bakgrund i hemmanets historia och kulturhistoriska anekdoter. Middagen dukades upp på ett långbord vid kåtan och alldeles bredvid hagen där våra ovanliga och hotade Lappgetter betar.
Man kan äta bekvämt inne i kåtan, om vädret är dåligt, eller utanför (som denna varma julikväll) med utsikt över den vackra Vojmån, som slingrar sig söderut i stora delar av Vilhelmina kommun. Det är våra vänner Caisa och Berndt som tog hit de intresserade Tel-Aviv-borna för ett besök.
Efter den traditionella Lappländska middagen blev det rundvandring på vårt gamla nybyggarhemman. Vi berättade om våra fantastiska Lappgetter. En väldigt hotad, gammaldags lantras som härstammar från just Vilhelmina och man fick gosa med våra söta killingar. Husmor "köukade" för gästerna. ("att kula" heter det på rikssvenska och är ett högljutt sätt att förmedla budskap som användes innan mobiltelefonernas tid.......långt innan)
Vi tittade också på ankungar, från våra Blekingeankor, hälsade på våra Linderödgrisar och fick se de senaste gulliga tillskotten av våra Gotlandskaniner.
Kvällen avslutades med en traditionell nybyggarefterrätt (vatt-lingon, strösocker och grädde) samt den moderna varianten av samma rätt. Det var en väldigt rolig tillställning och eftersom alla våra barn är engelsk-talande sen tidigt ålder, så kan vi mötas över både åldersgränser och kulturgränser. Roligt, givande, äkta!

Kvällens meny nedan:

Och vår grillkåta är till för alla, lokala Vilhelminabor och besökande "turister". Framåt vårvintern (sportlovet) kommer vi skotta fram kåtan och göra ett skoterspår dit och då är man välkommen att grilla och uppleva våra gammaldags djur på Forsnäs Hemman. Åk skoterleden från ridhuset, "Stöttingsfjällsleden" mot Lycksele, Dalasjö. Det finns en "amatör-skylt" som visar mot "Forsnäs" och då kommer ni ut vid byavägen och kan fortsätta 2-300 m västerut, så kommer man till Forsnäs Grill-kåta, (se foto på skylten högst upp). Lättare är nog att åka skoterleden nästan ända fram till Vojmån, sen ut på byavägen och åka tillbaks (österut) ca 1km till grillkåtan. Eller ta bilen (då kan man parkera på vår gårdsplan), eller skida eller gå.

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: