söndag 30 maj 2021

Jag går på knäna för potatisen

Det är sommarvärme, och jag sätter potatisen. Vi drar inte upp fåror, som i ett "vanligt" potatisland. Att odla potatis är för oss ett steg i att omvandla obrukad mark till odlingsland. Förra året täckte vi det här landet med en markduk för att kväva växtligheten. På hösten tog vi bort duken och lade sen ut ett jämt lager av gödsel från våra djur. Nu står jag alltså på knäna i landet och gräver ner varje potatis för hand med en liten trädgårdsspade. 

Sen, när potatisen kommit upp så mycket att den ska kupas, så lägger vi istället på ett tjockt lager ensilage. Och nästa år, då har vi ett luckert och välgödslat land, där det för bara två år sedan var rullstensås, sandjord som var så mager att den knappt ens gav oss hö till djuren. 

Det blir 319 potatisar som ska grävas ner idag. 44 sättor var av våra 7 sorter som vi odlar sen tidigare år, och 11 sättpärer av en mandel som vi fick tag på i höstas av en äldre odlare i Norrbotten. Det är sorten på bilden, Yrttivaara mandel, kallar vi den. 

Efter den här arbetsinsatsen så kommer det verkligen kännas som jag går på knäna, men....samtidigt är det SÅ härligt att veta att potatisen kommit i jorden, ytterligare ett år, här på Forsnäs Hemman i Lappland. 💗


Tidigare inlägg om potatisodling: https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Potatis


Inga kommentarer: