Vi är mitt uppe i vårbruket, vi sår rotfrukter, ärtor och lök om vartannat, men samtidigt kommer maten från förra årets skörd. Igår passade vi på att plocka upp diverse av det jordkällaren har att bjuda på och gjorde en "rotfruktsplåt" i ugnen.
Det är vitbetor, gulbetor, kålroten Viksjö och Gammal Svensk rova. Direkt från landet hämtade vi en del klenväxta palsternackor, de fina omplanterar vi för att ta eget frö i höst. En vitlök från flätan på köksväggen, "Siberian Red" till smaksättning, tillsammans med torkad Libbsticka från vår trädgård. Och slutligen ett försvarligt antal pärer av sorten "Kuttainen bintje". Fortfarande så fina i skalet att vi bara skrubbade dom.
Äkta, självhushållande rikedom. Till detta smakliga underverk serverades finaste rensteken, ungstillagad länge på låg värme, det bara smälte i munnen. 😋
Jordkällaren: https://forsnashemman.blogspot.com/2017/06/midsommarpotatis-gammparen.html
Betor: https://forsnashemman.blogspot.com/2020/10/vi-skordar-betorna.html
Kålrot Viksjö: https://forsnashemman.blogspot.com/2020/10/kalrot-viksjo.html
Rovodling: https://forsnashemman.blogspot.com/2020/10/sista-skorden.html
Palsternackor: https://forsnashemman.blogspot.com/2017/05/palsternacka-tills-nasta-ar-och-ikvall.html
Vitlök: https://forsnashemman.blogspot.com/2021/03/vardet-pa-egen-vitlok.html
Libbsticka: https://forsnashemman.blogspot.com/2020/06/libbsticka.html
Potatisen Kuttainen Bintje: https://forsnashemman.blogspot.com/2021/02/vardagsmat-med-kuttainen-bintje.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar