fredag 23 juni 2017

Midsommarpotatis- gammpären

Vi önskar Glad Midsommar till alla!
Och hos oss i Lappland blir det ju ingen nypotatis än. Men vem behöver det? Vi har en otroligt bra, gammaldags jordkällare under vårt gamla Nybyggarhemman.
Den håller våra potatisar groddfria och i toppskick ända in i slutet av augusti.  Dessa är härligt god Kvikkjokks Mandel. Nu efter veckor av högsommarvärme är det ca 3-4 plusgrader och hög luftfuktighet nere i jordkällaren. Helt perfekt! Termometern på bilden hänger uppe vid taket så där är det 1-2 grader varmare, men nere vid golvet där potatisen ligger, i sina trälårar, är det perfekt klimat för dom att hålla, så att vi har egen god potatis året om.
Det är mandel-pärer som gäller till sillen. Rundpotatis, det folk söderut äter som "nypotatis" med stor stolthet eller stort hål i plånboken, det är ju ett menlöst smakande elände, knappt värt att kallas potatis. Här uppe går dom under namnet "blöt-pären". De kallas till och med "Svinmaten" ibland, för det är det enda dom "dug till". Ingen Lapplänning med självaktning skulle äta sånt till midsommarsillen. När man har dessa ljuvligt goda mandelpotatisar från fjolhösten att bara hämta upp från jordkällaren.


Inga kommentarer: