Jag är van att skriva om allt som INTE funkar att odla här i kalla Lappland. Så det är ju extra kul att få skriva om en buske som verkligen går bra att odla här! När blomningen ser ut så här, ökar ju förhoppningarna om att vi ska få mångder med saskatoobär i höst. 👍Eller Häggmispel, som denna buske också heter. Den har funnits i Sverige länge och haft en undanskymd plats som "häckväxt". Men den förtjänar så mycket mer. 😊
Den här busken kommer från norra Nordamerika, Kanada, och den tål vårt klimat här i Kalla Nord, utan problem. Den är lättodlad och i vår ätbara trädgård så fyller den sin plats som högbuske/lågt träd. Och hjälper oss bygga skyddade dungar med olika höjdzoner.
Den är dessutom god! 😋 Numera finns också namnsorter, som har utvecklats för att var extra söta.
Vi tycker dock att den vilda varianten är nog så god, den uppskattades av hemlandets ursprungsbefolkning, de olika indianstammar som bodde där. Och vi har planterat många, många buskar runt om på Hemmanet. Den självsår sig också lätt, så med lite idoghet och omsorg om småplantorna får man snabbt nya egna häggmisplar.
Här är ett flera år gammalt blogginlägg som visar hur de mogna bären ser ut, denna klase hängde på en aldeles liten buske, på våra stora, nu uppvuxna buskar kan vi vår uppåt 20 bär per klase!
http://forsnashemman.blogspot.se/2014/07/rosor-och-bar.html
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar