måndag 22 maj 2017

Palsternacka tills nästa år och ikväll

Vi tar upp tre rader palsternacka som vi sparat över vintern. Den är fullt härdig och faktiskt godare att äta nu på våren än när man skördar den innan frosten.
Dom finaste rötterna återplanteras direkt för att få blomma nu sitt andra år, och ge frö. Vi fick också långt över ett kilo att äta upp nu den närmaste tiden, från dessa tre ynka rader. Just nu kokar vi en kastrull till ren-revbensspjällen som griljeras i ugnen. Som "sallad" blir det blekta blancherade rallarros-skott.
Palsternacka är en otroligt lättodlad rotsak som bara ger och ger. För oss Lapplänningar är den extra härlig att odla just för känslan att gräva upp så fina, väldoftande och goda rötter precis när tjälen har gått ur marken och inte mycket annat finns.

OBS! Använd handskar när du tar upp palsternackan, den är fototoxisk och man kan få utslag om man får växtsaft på huden och sedan är i solljus.

Vår sort för tillfället heter "Halblange Weisse" och kom till oss från Föreningen Sesam.
Men i framtiden är Husmor lite sugen på att försöka få tag på en väldigt ovanlig och udda rysk sort som heter Kral.

Inga kommentarer: