torsdag 23 augusti 2018

Flockdynamik för hälsosamma höns.

Jag plockar in dagens ägg, och blir påmind om hur mycket kunskap och strategi som ligger bakom en sån enkel sak. Här visar jag upp tre ägg i olika storlek, och utan mer information är det lätt att tro just det, att det "bara" är tre ägg i olika storlek. 😉
Motsols: Ett "tuppägg" kan läggas av en höna alldeles i början av sin karriär, det är pyttelitet och har ingen gula, bara vita. Sen ett unghönsägg (ljust) som väger vara ca 60% av ett "normalstort ägg" och ett ägg från en fullvuxen 3-årig Ölandshöna.
Vi ser mycket mer, och tänker på ett helt annat djup kring detta.😊 Den första, grundläggande nivån av vår analys börjar med biologiskt ursprung och etologi (läran om djurs beteende). Basen är att höns kommer från Sydostasiens djungler. Dom lever i flockar upp till 25 vuxna djur, varav ca 5-7 individer är tuppar. Dom blir sällan långlivade. Och dom reagerar på temperatur- och ljusfluktuationer.

Analysnivå två är domesticeringsprocessen. Vi här på Forsnäs Hemman i Lappland har enbart djur av lantras-ursprung. Djur som under lång tid (ofta sedan medeltiden eller ännu tidigare) är anpassade till det klimat och de förutsättningar vi har i Sverige, som ju är väldigt annorlunda än Sydostasien där våra kära Ölandshöns har sitt ursprung. Men höns har visat sig vara en av de mest anpassningsbara djurarterna vi människor håller. Dom klarar sig utmärkt även här i Kalla Nord. MEN deras beteende modifieras ändå av vårt klimat, dom värper t.ex. kortare tid på året, för vi har mer mörker och en längre period av kyla än deras ursprungshem. 😏

Så nivå tre av den analys som är basen för vår djurhållning blir; hur ska vi hålla dom på bästa sätt, för djuren och för oss, här där vi bor? Vår största hänsyn är djurens välfärd. Hur kan vi få dom att må så bra som möjligt och kan dom i så fall producera ett resonabelt "överskott" till oss, medan dom lever ett gott liv? Om det inte är möjligt så väljer vi bort att hålla dessa djurarter.  Vi har alltså våra höns i samma typ av flockar som den ursprungliga dynamiken, max 25 vuxna djur varav 17-20 höns och resten tuppar. Dom får föröka sig via naturlig ruvning och när dom trappar av, vid 5-7 år, så hamnar dom i grytan, snarare än att gå och självdö. Det är ett enormt mycket längre liv än en "industrihöna" får, som lever i 18 månader, medan våra i snitt lever ca 70 månader. Och även en gammal höna är jättegod som dillkött och SÅ värdefull för oss. 💗

Vi stimulerar dom också att få kycklingar tidigt på vårsäsongen, vi "mysar till" hönshuset och bygger mörka inbjudande reden. Några får gärna ruva redan i mars.  För de höns som kläcks så tidigt, dom börjar lägga ägg nu under tidig höst. Och lägger senare in på vintern än de mogna damerna. Det är också dom unga som börjar lägga ägg tidigast nu nästa vår, flera veckor innan 3-5 åringarna sätter igång.

På så sätt, genom att organisera flocken med samma demografiska profil som en viltlevande flock skulle ha, så får vi också färska ägg under en längre period av året. Under midvintern lägger dock alla ner äggläggandet, förståeligt nog. Och vi pressar dom aldrig, varken med värme, "extraljus" eller överdrivet kraftigt foder. Dom får leva så naturligt som möjligt och för att vi människor ska få ägg även under midvintern, så fryser vi ägg. Vi har inte köpt ett enda äggpack på över 8 år. 👍

Här om hur vi fryser ägg för att vara självförsörjande även under vinterns värp-uppehåll:
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/04/frys-agg-och-bli-sjalvforsorjande-aven.html

Inga kommentarer: