söndag 20 maj 2018

En äkta delikatess! Vårprimören strutbräken.

Precis nu är det dags att skörda en av årets stora delikatesser i vår trädgård. Man har kanske max 4-5 dagar på sig, sen är säsongen över. Det handlar om härliga små blad-spiraler av ormbunken Strutbräken.😋
Precis när dom börjar skjuta ut sina små "fiolhuvuden" på våren är det dags. Och man gör ungefär som med sparris, man tar tag i stjälken och bryter. Allt ovanför där den går av är det sprött nog att vara riktigt lättuggat och gott. Riktigt gott!😊 Det är en helt egen smak som alla vi i familjen älskar, svårt att likna vid något men som en blandning av haricot verts (gröna bönor) och spenat ungefär.

Vid tillagningen ska man koka dom rätt länge för att vara primörer. Ca 7-9 minuter, vissa säger ändå upp till 15 minuter. Jag kokar dom tills dom känns helt mjuka när man sticker en gaffel genom den nedre delen av stjälken.
Kokta strutbräken-skott serverade till gäddbiffar.
Strutbräken är en ganska ovanlig ormbunke men växer vilt både här och där i vårt avlånga land. Vi odlar den däremot, just för att få dessa fantastiska skott att äta varje vår. Vi började med tio plantor som vi tog med oss när vi flyttade hit till Forsnäs Hemman för nu 10 år sedan. Nu har dom förökat sig till ca 20 st, men det går sakta här hos oss i Lappland. Jag har förstått att det går betydligt snabbare för dom att sprida sig i södra delen av landet. Nästan så att dom kan bli lite av ett "ogräs". Lyckliga sörlänningar! 👍 Man kan nog aldrig få för mycket strutbräken för man ska bara ta 3-4 blad per planta, och då bara av stora plantor. Så våra 20 strutbräken ger oss bara grönsaker till en enda uppskattad familjemiddag varje vår.
Jag planterar om småplantor som kommer på fel ställen för att sprida och utöka vårt bestånd. En bra sak med strutbräken är att det är en skuggväxt. Så vi kan bygga upp ett vackert skogsparti i vår skuggiga region, och samtidigt ändå odla ätbara växter. 👌

Det är viktigt att veta precis hur Strutbräken ser ut och att det är just strutbräken. För det är bara den ormbunken man kan äta. Övriga ormbunkar är inte ätliga. Så se till att veta ordentligt! Om det inte finns någon att lära av på riktigt, så kan man köpa strutbräken på plantskola. Då vet man ju precis att man får rätt växt.

Här kommer lite kännetecken. 
Namnet säger en del. Många ormbunkar växer i strutliknande formationer. Men just Strutbräken växer verkligen i en tydligt högsmal strut.
Flera strutar på väg upp. Bara plantan längst upp i mitten är stor nog för att vi ska ha skördat från den.
De nya skotten har en pappersliknande brun hinna kring sig. Den lossnar lätt när man plockar skotten eller när dom rullat ut sig mer.
Stjälken är glatt, knallgrön och har en tydligt böjd kurva i snittet.
Strutbräken har, till skillnad från andra ormbunkar inte bruna "sporprickar" på undersidan av bladen. Istället växer det upp separata bruna så kallade sporangieblad (blad med sporer på) i mitten av struten under slutet av växtsäsongen, på sensommaren och hösten. Därför kan det vara en bra idé att vänta en hel säsong med att artbestämma ormbunken innan man sedan vågar sig på att plocka skotten följande vår. Hos oss i Lappland kan man ofta se förra höstens sporangieblad stå kvar även på våren då vi har ett så tjockt och skyddande snötäcke. Men söderut är det nästan aldrig möjligt att artbestämma på detta sätt på våren.
Slutligen, när ni byggt upp en fin odling strutbräken. Dela med er! 💗Både av kunskapen om denna delikatess och av de små nya plantor som kommer upp.



Inga kommentarer: