torsdag 24 maj 2018

Gräva grus.

Morgon, middag och kväll har det sett ut så här nu, i en månad. Men nu är det inte helt ogjort, som man kanske skulle säga här i Lappland. 😂  Makalöst svettigt i den här omänskliga värmen.
Vi lägger soldriven jordvärme i halva växthuset. Om våra mätningar visar att det funkar tar vi andra halvan nästa vår. Det är nedgrävt till 5 cm under vattenlinjen innan tjälen går. Sen på med krossgrus till 5 cm ovanför vattenlinjen. Det är där vi är ungefär när bilden togs igår. Sen ska vi lägga ut dräneringsrör som ska kopplas till en fläkt som från tidig vår och in på sen höst kommer blåsa igenom den varmluft som samlas uppe vid nocken på växthuset (det kan bli över +50C) ner i sanden vi lägger på, som värms upp långt mer än naturligt och sen håller den värmen väl också under kallare nattimmar här i norr.
Vi kan ha frost när som helst under året så det är värdefullt. Vi har haft frost så sent som sista veckan i juni (efter midsommar) och så tidigt som andra veckan i juli. Vi hoppas också på att kunna börja odla betydligt tidigare på vårarna med vår jordvärme och att växterna ska klara sig flera veckor längre på höstarna, så att t.ex. tomater och gurkor kan ge skörd under längre tid.
Men oj, vad jobbigt det är att göra sånt här arbete för hand. Man måste vara motiverad, och motivation får jag ständigt av våra fina växter, som här när jag kunde köra ut ett helt mini-traktorlass med förodlade tomater, paprikor och chilis till växthuset. På bilden håller jag också sex stora plantor gyllenbär som också åker ut till växthuset idag. 😊

Och sen ut och gräva lite mer, och skyffla grus och sand. 👍

Inga kommentarer: