tisdag 15 maj 2018

Avhärda plantor i hettan.

En positiv sak med dessa dagars fruktansvärda och plågsamma tropiska hetta är att det är bra dagar att börja avhärda de känsliga plantorna, som auberginplantorna som syns ganska otydligt längst till vänster här på bilden. 💗Resten av plantorna är en del av våra tomater och chilis/ paprikor.
Jag börjar med att bära ut dom en vindstilla, varm och gärna mulen dag, sent på eftermiddagen när den starkaste solen givit med sig. Om det är lite för soligt breder jag ut fiberduk som solskydd över plantorna. I början stället man bara ut dom en kort tid, kanske bara en halvtimme den första dagen. Senare ställer man ut dom längre och längre tid och allt tidigare på dagarna med starkare och starkare sol och gärna även vid vind så småningom. 👍
Det är ju en del bärande, under de närmaste 2-3 veckorna räknar jag med att lägga ungefär 30-40 minuter per dag på att bära ut och in alla ca 450 plantor. 💪 Det man ska vara försiktigast med är vinden. Lite solbrända blad återhämtar sig alltid, men de plantor som blivit sönderblåsta av vinden är ofta helt döda.
Om så där 3-4 veckor är det slutligen dags att plantera ut alla fina växter, DÅ är sommaren här på riktigt. Innan dess får vi absolut räkna med bakslag som kommer påminna dom den Sibiriska vintern. 😉Inga kommentarer: