fredag 11 maj 2018

Gamla potatissorter från Kuttainen.

Vi bevarar sex olika gammaldags potatissorter här på Forsnäs Hemman. Förra året skrev vi en del om en av sorterna, Kvikkjokk Halvmandel. Nu ska vi skriva lite om två olika sorter från allra längst upp i norr i vårt Land. En ort som heter Kuttainen. Därifrån har vi fått två olika potatissorter av en äldre man som blev väldigt glad att hans "gamla sorter" skulle få odlas vidare av någon annan.
Som oftast här i Norra Sverige så odlade man traditionellt två olika sorters potatis. Mandel-pären och "rund-pären". Alltså nån typ av rund potatis som man ofta såg som djurfoder. Det kunde vara många olika sorter, i familjen jag växt upp var det King Edward. Men i Kuttainen odlade man Bintje.
På bilden håller jag i fem potatisar var av sorterna som vi kallar "Kuttainen Mandel" och "Kuttainen Bintje". Detta är bara väldigt små potatisar eftersom vi ska skicka ut dom som utsäde till andra intresserade. Vanligen blir dom lika stora som mandel och rundpären brukar bli. Vissa fina år har dom blivit helt gigantiska.
Kuttainen ligger vid den röda pricken.


Tidigare inlägg om våra potatisar:
Kvikkjokk halvmandel: https://forsnashemman.blogspot.se/2017/04/mer-om-kvikkjokk-halvmandel.html

Dålig potatissommar: https://forsnashemman.blogspot.se/2015/10/lycklig-for-smulor.html

Det året vi erbjöd sättpotatis av Kvikkjokk Halvmandel: https://forsnashemman.blogspot.se/2017/04/sattpotatisar-finns.html

En hink av vinterns matpotatis av sorten Kuttainen Bintje. https://forsnashemman.blogspot.se/2018/01/midvinterspotatis.html

Sönerna sätter potatis: https://forsnashemman.blogspot.se/2017/05/satta-potatis.html

Den rosa potatisen av okänd sort: https://forsnashemman.blogspot.se/2017/10/rosa-rundparer.html

Inga kommentarer: