tisdag 26 juli 2016

Lappgetterna får forskarbesök

Idag var en speciell dag. Våra Lappgetter är med i ett forskningsprojekt* och idag fick vi besök av forskarna.
Loïc, Gabriella och Kjell-Åke från Ajtte. Samt Hemmanets egen forskare "Professor Per". Jo, han är professor, på riktigt. 
Det är egentligen inte getterna så mycket som deras bajs som är intressant för forskningen. Så vi gick runt till alla hagar och samlade både nytt bajs och gammalt bajs. Våra grannar som håller Lappgetter och även får fick också besök av våra bajssamlande forskarvänner.

Loïc plockar färskt getbajs. Gabriella och Kjell-Åke förhör sig om Lappgetternas matvanor, skötsel och många användningsområden.
Vi hade också tid att sitta ner och tala om våra kära getters kulturhistoria, berätta anekdoter och titta på gamla bilder från när Lappgetterna hölls av samerna uppe i Fjällvärlden.
Sigyn och Juhtedh funderar på vad i all världen Loïc håller på med.
På det hela taget en mycket trevlig dag.

* Projektet heter Human- Animal relations under climatic change in Northern Eurasia och innefattar arkeologiska undersökningar, jordprover från historiska samiska bosättningar och bajsprover från nuvarande djurarter i rätt miljöer. Man är ute efter att kunna bedöma vilken slags djurskötsel och hur tidigt som fanns hos de traditionella cirkumpolära folkslagen. 

En artikel om projektet: http://www.unt.se/nyheter/omvarld/gammal-renskit-guld-for-forskare-4317202.aspx

Inga kommentarer: