onsdag 11 september 2013

Gethagarna

Vi tänkte visa hur vi håller våra Lappgetter. Vi har två hagar där vi håller getterna under natten och över vintern. Gethagen är på ca 700 m2 och bockarnas hage ungefär hälften så stor. Där har vi stängslat med viltstängsel 1,8 meter högt med små maskor nertill. Och vi kan hålla getterna utan att de rymmer. Men vår äldsta get Julia har lärt sig se om inte "haspen är på" och då puttar hon upp dörren med nosen och går ut o betar på fruktträden. Så det gäller att hålla alla dörrar stängda!
Varje hage går från gamla vagnslidret i ladugården, där getterna har sin inomhus-yta, ner till skogsbrynet så att dom också har en liten del av skogen att vistas i. Turligt nog finns också en del stenar som har varit för stora att flytta bort från den gamla slåttern, och särskilt i getternas hage finns en fin sten som alltid uppskattas av killingarna. Till höger på bilden ovan syns dörren mellan getternas och bockarnas hage. Den är av en mycket smart konstruktion, och stabil. Det behöver den vara om vi ska kunna styra parningarna, eftersom en bock är mycket envis när det finns brunstiga getter i närheten. Nätet mellan getternas och bockarnas hage är också ett 1,8 m högt viltstängsel, men detta har stora maskor ända ner. Det gör att killingarna kan gå fritt emellan så länge dom är små, och det underlättar också för hönsen att ta sig mellan hagarna, även om dom mycket väl klarar att ta sig ut även genom viltstängslet som har små maskor längst ner. Hönsen hos getterna är alltså egentligen helt frigående, men gillar ändå att hålla sig i närheten av getterna. Troligen känner dom att getterna skyddar dom mot rovdjur, och vi har aldrig haft en rovdjursdödad höna i den här flocken.

Den här hagen är inte till för att betas, det är den alldeles för liten för. Istället avverkar vi sly (mest vide, sälg, och tall) och ger getterna inne i hagarna när getterna behöver vistas där, t.ex. just vid killning. På vintrarna får de dessutom hö serverat på flera olika ställen. Nedan ser ni t.ex. den takklädda höhäcken alldeles utanför ingången till vagnslidret. Men vi har även flera andra höhäckar uppsatta och dessutom flera hönät som vi använder, då getter gärna bråkar om maten och det blir lugnast om dom får äta på varsitt ställe.
På bilden med höhäcken, längst upp till vänster, syns även öppningen som getterna kan gå ut och in genom, precis när de vill. Den är alltid öppen och framför hänger en köldridå. Även de höns som bor med getterna klarar av köldridån när dom går ut och in. Fotot visar också att vi byggt ett tak, främst för att skydda hönorna som helst har ett litet skyddande tak just där dom går ut. Men ibland är det också någon av getterna som bestämmer sig för att använda det, istället för att gå in, när vädret är extra ruskigt.
Bilden längst upp till höger visar hur vi har skyddat träden inne i hagen, som började bli åtgångna efter ett par år. Vi har helt enkelt skruvat fast bakar som skyddar en del av barken så att getterna inte kan ringbarka sina träd. Bilden längst ner visar bockarnas favoritleksak, ett däck som vi hängt upp i träden och som vår bock Stark gillar att visa upp sin styrka med.

Slutligen några bilder från den stora beteshagen nere vid Vojmån. Det är ett elstängsel som går på ett bilbatteri. Hagen är ca 50 meter bred och 100 meter lång längs byavägen och större delen är dragen med 2 tunna trådar längst ner och 2 breda band högre upp. Det har alltid fungerat fram till i somras när vår sällskapssjukaste get räknade ut att hon kunde hoppa mellan de två övre breda banden. Eftersom hon bara smet när hon såg oss gå ifrån hagen (hon vill nog följa med oss) så har vi dragit en tunn tråd till mellan de breda banden bara på den sidan av hagen. Så nu fungerar det igen.

Inga kommentarer: