onsdag 15 januari 2014

Äggskal i retur

Äggsäsongen börjar närma sig & även här uppe i kalla Lappland börjar våra hönor så smått att värpa igen.
För höns är det viktigt att få extra kalk, så att dom kan göra äggskal till alla dom ägg som dom värper. Ofta köper hönsägare snäckskal som kommer långt bortifrån, från södra Europa eller ännu längre bort.
Lika bra går det att återvinna äggskal som hönsen gör nya äggskal av. För varje nytt skal behöver hönsen äta ca 2 gamla skal, har jag läst någonstans. Höns ska ha fri tillgång på kalktillskott, så att dom kan få äta så mycket dom behöver för att göra fina skal.

För att samla ihop våra gamla äggskal, gör vi så här:
Under arbetsbänken i köket har vi en behållare för våra äggskal. Det är en bytta av metallfolie och den är ganska stor vilket är särskilt praktiskt för just att ta hand om äggskal. När vi tog kortet hade vi tydligen så mycket skal att vi hade ställt dit en extra mindre bytta också.
I byttan lägger vi alla äggskal. Dom får ligga och torka, vilket går mycket fort, och det gör att hela processen blir alldeles fri från lukt.
När byttan är full (eller i det här fallet väldigt överfull), så tar man fram någon annan bytta, som är lämplig för att krossa och pressa ihop de torra äggskalen med. Sedan har man helt plötsligt fått massor med rum i byttan och hela processen tas om från början igen. Det här gör att det är väldigt lätt att spara äggskalen och det tar nästan ingen extra tid.
När byttan väl är full till ungefär 2/3-delar så har vi ca 2 kg fantastiskt finsmulat kalktillskott till våra
höns.
Vi får också ibland skalrester från andra, och då ofta från köpägg. Dessa är såklart lika bra som kalktillskott till våra höns, men för att vara riktigt säker på att inte få in okända bakterier eller virus, så kokar vi dom skalen länge i en stor kastrull i vårt kokhus innan vi ger dom till våra höns.

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: