torsdag 23 januari 2014

Banta gässen

Gäss har lätt att bli feta. Därför lät man dom förr (på den tiden då alla uppskattade riktigt fet mat) göda sig själva genom att gå och plocka spillsäd på åkrarna efter men hade skördat vetet. Lagom till Mårten Gås var dom så feta att magen släpade i backen och då hamnade dom snabbt på middagsbordet.
Nutidens gäss har ju också lätt att bli feta och i vår välmående västvärld, är det också många som tyvärr övergöder sina djur av missriktad kärlek. Det är lätt gjort, ska sägas, för gäss ÄLSKAR att äta, hur mycket som helst.
Våra gäss hade lagt på sig en rejäl kagge i höstas (se före-efter fotot längst ner), men har nu varit på diet under vintern. Det är nämligen så att feta gäss har svårt att få barn. Det fick vi lära oss när vi skaffade våra gäss i somras. Vi är själva nybörjare. Och eftersom Ölandsgäss tillhör en av Sveriges allra mest hotade lantrasfåglar, så vill vi ju gärna att dom får gås-ungar i sommar (eller gås-onga som det heter på lokalt mål), så därför har de fått gå på diet.
Inte poppis har dom högljutt låtit oss veta så fort vi gått ut på gårdsplanen, men det har gett resultat. Nu har dom gått på normal-kost igen sedan en vecka tillbaks men tigger fortfarande efter mer mat så fort matte är i närheten.


1 kommentar:

WinterzMoon sa...

Oj, det hade jag inte ens sett om du inte visat före/efter foton! Det är ju en fördel att kunna röra sig ordentligt. ;D
vet hur det är när hundarna/katten tigger, man vill så gärna bjuda, men det går inte alltid - då hade de rullat fram vid det här laget!