torsdag 27 februari 2014

Snickra ett mjölkbord

Efter önskemål har vi fotat och tagit mått på vårt mjölkbord. Det här är ingen millimeter-exakt-beskrivning. Men vi ska förklara grundtanken, funktionen och konstruktionen bakom mjölkbordet.

Själva inspirationen till mjölkbordet fick vi från ett foto som vi googlade fram. Tanken med mjölkbordet är att kunna fixera getens huvud (utan att skada eller stressa getterna) och att samtidigt få geten på en behaglig höjd för att kunna sitta på en pall och handmjölka. För oss innebär det ett ganska lågt mjölkbord, som jag sitter på en väldigt lång pall bredvid för att få en bra arbetsställning. Det blir väldigt ergonomiskt eftersom jag kan vila armbågarna på knäna medan jag mjölkar så det blir ingen belastning alls på axlar och nacke. Funkar för mig!
Sigyn är en van & mycket bra mjölkget bland våra Lappgetter.
Observera att mjölkbordet är ihopspikat av diverse rest-trä med fläckar och hål och ursågningar efter tidigare användning. Så det som egentligen är relevant för just mjölkbordet kommer fram tydligt på de ritade bilderna med mått längst ner.
Bordet från sidan.
De viktiga punkterna är:
- en tillräckligt lång stå-bänk så att även den största av getterna ryms.
- en foderlåda framför bänken.
- antingen en anordning av plankor som håller fast nacken eller ett rep som man kan fästa i getens halsband, som hindrar getterna från att backa av mjölkpallen. OBS! att vår mjölkpall har både och. I början hade vi bara hålet för nacken (som är 10 cm rakt över i stängt läge), men efter ett tag märkte vi att det hålet var så pass brett att våra små getter kan trixa sig ur med horn och allt.
Beda visar hur det ser ut, men på bilden är hon högdräktig så det är bara uppvisning för kameran.
Dessutom har vi lagt till en plastslang som håller upp huvudet på getterna. Det är ett eget senare tillägg som beror på att en av våra getter kom på att hon kunde stå på framknäna och äta ur lådan. Men då gick det ju inte att komma åt hennes spenar och mjölka. Så slangen är till för att hindra getterna att "halvlägga" sig ner.
Dessutom är det bra om man kan ställa mjölkbordet mot en vägg, så att inte getterna kan försöka hoppa ner med bakbenen på den sidan (se första bilden).
Detaljbild av låda och nackhållare. Hustomten förklarar att "man tar de delar som behövs och spikar ihop". Bättre förklaring finns tydligen inte.

Här följer ritningarna:  
1 kommentar:

Fru Fura sa...

WOW ni får mig att vilja skaffa get :)