fredag 2 maj 2014

Utökad kapacitet på vår äggkläckare

Vi har en jättebra äggkläckare som vi använder för att kläcka fram några extra kullar Ölandshöns, Blekingeankor och Ölandsgäss  varje år, eftersom dom tre fågelraserna och så hotade och det finns så få individer av dom. 

Vår kläckare är en Covatutto 54 som vi har haft i 5 år. Vi är jättenöjda med den, otroligt lättskött och exakt. Men när vi började kläcka ankägg (som är större än hönsägg) så märkte vi att kläckaren var lite för liten för att rymma det vi ville. Så det blev ett litet DIY-projekt med att göra egna extra korgar till kläckaren så att den kan rymma fler ägg. Covatutto 54-modellen har en fläkt i en nätklädd låda mitt under locket (se bild nedan). På var sida om den fläktlådan finns ett stort utrymme som vanligtvis är oanvänt. Under själva fläktlådan finns också outnyttjat utrymme, men där är det "lägre i tak", 4 cm, vilket är ganska exakt bredden på ett vanligt hönsägg. 
Vi letade efter passande plast-förpackningar som vi sedan klippte hål i så att dom skulle tillåta luften att cirkulera fritt runt äggen. För utrymmet under själva fläktlådan hittade vi plasttråg som det varit köttfärs i som hade perfekt storlek (se mitten på bilden nedan). Två sådana tråg fyller helt upp utrymmet under fläktlådan. 
För de två stora utrymmena på sidorna, bredvid fläktlådan hittade vi inte några lämpliga plastförpackningar, utan vi tog ett större plasttråg, som det såldes kotletter i, sedan klippte vi isär dom trågen på mitten och "sydde ihop" dom (med rostfri ståltråd) till en smalare variant, som precis passade i sidutrymmet i kläckaren. De här trågen är också högre än de små trågen i mitten, vilket gör att man kan stapla en hel hög med ägg i dom om det är verklig kris på äggkläckningsfronten. 
När man använder Covatutton på det här sättet kan man inte använda varken den automatiska eller halvautomatiska vändningen av äggen, utan vi öppnar kläckaren två gånger om dygnet, tar ut alla tråg och vänder alla ägg för hand. Det är väldigt snabbt gjort och när man ruvar gås- och ankägg måste man ändå göra detta för hand eftersom man ska blöta äggen också. Vi använder en sprayflaska och rullar sedan äggen genom att dra pekfingret över varje liggande rad med ägg, mycket snabbt och enkelt. 

Använder vi alla tråg och fyller upp dom helt så kan man mer än fördubbla kapaciteten på kläckaren. Men det betyder att man lastar två och ett halvt lager i de höga sidokorgarna och då blir det såklart lite extra trixigt att lyfta ut trågen och vända på alla ägg. Oftast använder vi trågen med bara ett lager ägg i (se bilden högst upp) vilket gör att det är väldigt enkelt att vända äggen för hand. Om man lägger äggen i ett lager kan man få in 36 extra hönsägg genom att använda alla fyra trågen. Om man fyller sidotrågen till max, 24 ägg i varje kan man totalt öka kapaciteten med 64 hönsägg från 54 till 118 ägg. 

De två senaste åren så torruvar vi också. Det betyder att man aldrig använder vatten i kläckaren så man behöver inte ens fylla på vatten, skötseln av kläckaren blir alltså ännu enklare. Troligen gör den extra mängden ägg att avdunstningen från själva äggen ger tillräckligt med luftfuktighet. Vi har inte märkt några problem med kläckningen när vi använder kläckaren med dom extra korgarna, utan tillsammans med torruvningen har vi till och med en något bättre kläckningsgrad nuförtiden. 

Slutligen ska man väl påpeka att vi har ett system med kontinuerlig ruvning i Covatutton, men när äggen ska kläckas så flyttar vi över dom till en annan låda. Som vi har byggt själva. Det kanske tarvar ett eget inlägg.

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: