söndag 15 juni 2014

Kaninkoll

De första kaninungarna är nu stora nog att lämna mamma, särskilt i de fallen mamma snart väntar nya små kaninbebisar.
Eftersom vi på Forsnäs Hemman är genbank för den gamla Svenska kaninrasen "Gotlandskanin" så är det särskilt viktigt att nogsamt hålla redan på alla ungar och härstamningar. (För att läsa med om Gotlandskaninerna och vår enda andra lantras Mellerudskaninerna kan man gå till föreningens hemsida).
Här har vi kommit på ett smart återanvändings-knep. Vi använder oss av de genomskinliga super-vatten-täta påsar som vårt ekologiska kaffe kommer i. En papperslapp med beskrivning av kaninungarna och deras härstamning, tejpad i en upp-o-nervänd kaffepåse, fastsatt med häftstift i påskanten, så påsen fortfarande är helt vattentät. Så har man en säker härstamning på ett enkelt sätt. Förr i tiden hade man en tatuerings-tång som man tryckte in i kaninungarnas öron och tatuerade in ett identifikationsnummer. Även om det var praktiskt från uppfödarnas synpunkt, så var det ibland smärtsamt eller irriterande och självklart stressande för kaninerna, och vi är glada att våra kaniner slipper detta. Det är tillräckligt illa att se hur vi måste märka våra killingar (det är tyvärr lagen), och hur dom mår efteråt. Dessutom har vi så pass bra system för identifikation av våra kaninungar, att vi inte känner att vi behöver tatuera eller märka dom på något sätt.

Viktigt är att ungarna i buren har så pass olika färger så att man utan tvekan kan vara säker på vem som är vem. Vi delar upp dom i grupper där individens färg helt säkert avgör identiteten. I den här buren har vi sex st killar som är ca 11-12 veckor gamla. Det är en viltfärgad (ser ut som en hare i färgen), hans bror som är viltfärgad men med en vit stjärna och vita sockar, en ljuvlig vit-grå wienertecknad unge, två bröder som är gul- och madagaskar brokiga och deras bror som är en vit-grå japan.

Flera av ungarna finns för att hyra som sommarkanin, eller köpa för att få ett härligt husdjur. Några av dom skulle jag gärna se som avelsdjur i det framtida genbanksarbetet. Intresserad? Hör av dig till oss!

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: