söndag 20 juli 2014

En "gete-stor" liten överaskning

För en vecka sedan fick vi en rejäl överraskning i gethagen! Det var Gaajhtse som inte kom upp till gethuset när vi ropade in alla andra getter. Vi gav oss ut på skallgång i vår rätt så stora beteshage (1/2 ha) och plötsligt ropade gårdstomten till, HÖGT: "Dom är här, hon har fått en liten fläckig killing".

Mitt i vide-riset hade Gaajhtse fått en liten get-flicka! Och även om jag gått och glott snedögt på henne i 4 månader nu (!!!) så var det inget som avslöjade att hon var högdräktig. Vi hade faktiskt gett upp på henne för denna säsongen och konstaterat att hon hade gått tom, som hittills enda get nånsin hos oss. Men tji fick vi.
Ytterligare en överraskning är att hon alltså inte blev dräktig med Dennis under de nästan 3 månader de spenderade ihop. Och hon verkar inte blivit dräktig under sin första brunst med Stark heller, utan när hon gått med honom (och hela flocken) i en och en halv månad. Skumt. Kanske väntade hon på "rätt tillfälle"?

Och även om det inte var den parning vi hade försökt arrangera, och fast killingen har "fel" pappa, så blev ju allt perfekt. Så här i efterhand skulle vi inte vilja byta bort denna ljuvliga lilla varelse för allt i världen.
Hon fick namnet Forsnäs Hemmans Voelpe (som betyder "vän" på sydsamiska).
http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: