tisdag 29 juli 2014

Rosor och bär

Våra Saskatoonbärbuskar har börjat mogna. Dom heter häggmispel på svenska och är en ganska vanlig häckväxt, åtminstone här uppe i våra trakter. Tyvärr beskärs dom då ofta så illa att man aldrig får se skymten av de vackra blommorna på vårarna eller de goda bären på somrarna. Men våra fina bär har vi nu börjat smaska på. Här på bilden är den vackra klasen parad med en egenhändigt uppdriven vresros, som kommer ge oss gotta framåt vintern.
Saskatoonen mognar från klasens topp och inåt. För kommersiell odling är ju det ett elände, så man har försökt ta fram sorter där hela klasen mognar på en gång. För oss är det ju perfekt att de mognar lite vartefter, då kan vi gå förbi och mumsa i oss nya goda bär varje dag. Än så länge har inget bär blivit till paj eller sylt. "Från hand till mun" är det som gäller.
Dessutom kan en del av sorterna bli små träd snarare än buskar. Praktiskt för oss som bygger en "ätbar trädgård" och har behov av växter som finns i mellanskiktet mellan buskar och stora träd.


http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: