tisdag 12 augusti 2014

Baklänges resfeber

Hemma igen, efter årets långa resa, till våra goda vänner i Gränna och till västkusten. En låååång resa, som vi gör nästan varje år, och företar med bil. Vi passar nämligen på att skjutsa en stor mängd lantrasdjur. Djur är väldigt svårtransporterade annars nuförtiden. Man kan inte skicka dom med tåg eller buss, det finns inga speciella lantrastransporter som det fanns ett par år i början av 2000-talet, och det är nästan omöjligt (och mycket, mycket dyrt) att transportera djur med flyg. Så det har byggts upp ett stort, informellt nätverk av djurvänner som värnar våra gamla Svenska lantraser & som passar på att transportera våra hotade djur under privata bilresor. Under resan ner levererade vi nio Blekingeankor, åtta Ölandshöns och två Gotlandskaniner. Med oss upp hade vi tre Ölandsgäss, två fina Gotlandskaniner (som ska bli nya avelshonor nästa säsong) och 66 st ägg från en underrepresenterad linje av Ölandshönsen. Spännande! De som kläcks om 21 dagar, kommer att utgöra grunden för en ny avelsflock av Ölandshöns här på Hemmanet.

Men när man kommer hem igen, så drabbas man nästan av en sorts "omvänd resfeber". Först måste man lasta av och ta hand om alla djur (och ägg) vi haft med oss under resan. Sen måste man direkt gå en runda och se vad som hänt under frånvaron.  På bilden ovan ser vi Ölandshönan "Monsterblomman-tre" ta hand om sina 8 kycklingar som är en vecka gamla. Sen våra tre nya Ölandsgäss som följde med oss upp igår från Lars & Sofia i Gränna (på FB heter dom Gröna Hemmet). De går lite på sin egen kant, men är väldigt intresserade av våra tre tidigare Ölandsgäss. Nästa år kommer de sex gässen förhoppningsvis bilda tre fina avelspar för denna mycket hotade lantras. Längst till höger våra två nya honor av rasen Gotlandskanin. Dessa honor har de mest originella namn vi någonsin fått på något lantrasdjur. De är namngivna av uppfödarens Mongoliska vänner. Den mörka heter "Boraal" och den ljusa "Tsagaanaa". Ord som helt enkelt beskriver deras färger, på mongoliska då.
Vi brukar "toppa" bilen för att få ut mesta möjliga värde av resan, vi knör in sånt som vi inte kan producera här hemma i Lappland. I år åkte vi till ett självplock för mogen majs, och plockade kilovis. Vi får också alltid tomater, gurkor och andra grönsaker och frukter från våra Gränna-vänner. Ofta hittar vi olika spännande växter som forslas hem i hinkar och kassar. I år fick vi en riktigt skatt, ett par sticklingar av Sibiriskt Krusbär från en av våra Facebookvänner. Och sista stoppet på vägen hem: vi passerade en gammal övergiven fruktträdgård i en av de tidigare hemorterna och plockade på oss några kassar halvmogna gröna äpplen till höstens geléer och marmelader. Så allra sist under den omvända resfebern blir det en sen kväll för att plantera växter, skynda sig runt i trädgården och ta vara på de naturens gåvor som växt och mognat under vår frånvaro och sen och ta hand om alla dessa färska gåvor. Nedan årets sista skörd av kvanne som nu kanderas för vidare försäljning i HantverksHuset
  På det hela, en otrolig resa med massor av upplevelser! Tack till alla vi mött! Men visst, det ÄR skönt att vara hemma igen!

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: