onsdag 1 oktober 2014

Lokal lök

Potatislök, det är en favorit för oss självförsörjande familjer. Den är troligen identisk med schalottenlök, eller möjligen något mer anpassad  för att vara ännu lättare att lagra. I princip är det bara att torka löken väl och förvara den torrt. De flesta klarar sig även om man förvarar i vanlig rumstemperatur, men bäst resultat har vi haft när vi förvarar löken i ett kallt, torrt och frostfritt förråd.
Vi har odlat potatislök i 6-7 år, två olika sorter, en från södra Sverige och en från Dalarna. Men i våras fick vi tag i en riktigt exklusiv sort: Bjurholms potatislök. Alltså en regional sort, som vi nu lägger all kraft på att föröka upp. Den är exklusiv för att det ännu så länge är väldigt ovanlig. Nyligen räddad från utrotningshot har Backfors Gård  själva bara en liten korg lökar. I våras fick vi förtroendet att odla 5 st här på hemmanet, och redan i höst har dessa 5 blivit 37 nya lökar som kan sättas som utsäde nästa år. Om de ger lika bra skörd kommer vi nästa år att kunna ha 273 st lökar och året efter det hela 2020 st lökar. Och då kommer vi nog också kunna börja använda dom i hushållet, och Bjurholms potatislök kommer att ha blivit en del av ett levande kulturarv igen.

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: