torsdag 30 april 2015

Maxad äggkläckare

Nu är äggläggningens tid inne! Vi kläcker alla ägg som våra Ölandsgäss inte ruvar själva. Dessutom brukar vi kläcka fram 2-3 kullar extra Blekingeankor, förutom dom ungar som dom själva ruvar fram. Vi brukar ha 100% ruvvilliga ankor. I år har vi dessutom fått dispens från genbanksansvarige att kläcka fram två omgångar ägg från vår nya, mycket ovanliga linje av Ölandshöns.
Här ser man kläckaren "maxad" dvs. med dom extra lådor vi konstruerat av gamla kött/färs-tråg. På så sätt kan vi mer än fördubbla kapaciteten med bättre kläckningsresultat. Mer om detta i vårt blogginlägg:  Utökad kapacitet på vår äggkläckare.  Vi har en Covatutto 54, som är 6 år gammal och som vi är mycket nöjda med!

Än då länge består den ovanliga linjen av Ölandshöns hos oss bara av 2 hönor och tre tuppar. Så nu får vi kläcka fram några nya höns som "back-up" (Dom beige/bruna äggen i mitten på nedre bilden). Nästa gång vi kommer oss ner till "sör-länningarna" så får vi dock plocka upp några fler höns från ursprungsflocken, för att få en mer diversifierad genetisk profil på vår nya fina flock med gener från Kulturreservatet Åsens By.
Totalt ligger just nu i kläckaren: 14 ägg av Ölandsgås, 47 ägg av Blekingeankor (2 olika kläckdatum) och 22 ägg av Ölandshöns (särskilt hotad linje). Vi skulle kunnat "knö" in ytterligare 3-6 ägg i de yttre stora korgarna. 
Men det är ganska "maxat" i kläckaren just nu!

http://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: