måndag 28 mars 2016

Äggläggning och fuskägg

Nu har våra Ölandsgäss börjat värpa. Det betyder att dom håller schemat som de två tidigare åren. Unggåsen omkring 2 veckan i mars och gam-gåsen kring tredje veckan i mars, här i Lappland alltså! Av dom första fyra äggen var tre befruktade och blir nu ruvade av vår kläckare.
Hitta det äkta ägget!
För vi kan stödkläcka äggen till våra Ölandsgäss. En gås lägger något fler ägg än hon vanligen klarar av att ruva själv. Våra lägger kring 15 ägg, och jag skulle helst inte lägga mer än 5-7 ägg under varje ruvande gåshona. I södra Sverige kan dessutom Ölandsgässen lägga betydligt fler ägg än uppe hos oss, kring 25 ägg per gåshona är snittet.
Gässens fuskägg i sitt rede.
Så de första ca 10 äggen per gås kläcker vi i maskin, och även resten tar vi in för att vi kan fortfarande få nedåt -20C  en del kalla nätter och då fryser alla ägg sönder. Istället håller vi NOGA koll på när våra honor går in i redet för att värpa, sen tar vi äggen direkt och för att våra kära gäss inte helt ska "tappa lusten" så har vi gjort ett par "fusk-ägg" i gåsstorlek som dom får gömma och bona om istället.



Inga kommentarer: