fredag 6 maj 2016

Kaninburar

Vi har två olika sorters kaninburar. Vi har så kallade 4-fackare, helt enkelt vanliga platsbyggda kaninburar, i vårt fall med fyra burar byggda på samma ställe. Numer är dock varje 4fackare bara en enda bur i två våningar som används för varsin liten koloni. Det fungerar mycket bra.
Vi har också det som skulle kunna kallas för "betesburar", men eftersom vi har byggt inomhus-delen av burarna så pass stor (och upphöjda från marken) att dom uppfyller kraven på en vanlig kaninbur, så kan vi också använda dessa burar under vintern. Då ställer vi upp dom i en lång rad på en upphöjd spån-vall. Spånet blir bra gödslat näringstillskott för trädgårdslanden efter en hel vinter av "näringstillförsel". Dessutom bygger vi ett plåttak över alla betesburarna på hösten, med en ställning som gör att vi också kan hänga för draperier av presenning när det blir snöstorm.

Diverse bilder:

Fyrfackare på gång, gamla gallerkorgar från frysar och kylskåp monteras som höhäckar. Denna bur har nu fått öppningar mellan alla fyra fack och här huserar nu en koloni med 3 honor, bestående av en mamma och döttrarna från förra året som nu själva har fått sina första kullar. 
Här den ca 6 år gamla fyrfackaren på östtsidan. Ena höluckan är uppsnurrad för att visa funktionen. Denna bur är nu också en enda koloni-bur med ett mor/dotter-par och deras kullar. 
En betesbur. En del detaljer att uppmärksamma: alla trädelar är lätt utbytbara, i fall av svårt kanin-gnag. Plankorna längsmed marken nederst kallar vi offerplankor, gjorda för att kunna bytas lätt när dom ruttnar, då dom såklart inte är behandlade med några kemikalier. Dock, efter 6-7 år har vi inte behövt byta en enda "offer-planka". 
Buren från andra sidan och med taket på bodelen lite på glänt för att visa konstruktionen. På dessa burar går det också att lyfta av plast-taken ovanför betesavdelningen och det finns en dörr in till bodelen som syns på det här fotot. Dessutom kan kaninerna beta under bodelen då den är så pass högt över marken. 
    Hjulkonstruktion. För att den ska bli hållbar är det helt nödvändigt med järnskodda träändar. Det går inte att fästa hjulen direkt i trä. Så det behövs lite metallarbete och kunskap om bl.a. svetsning.
En artikel från Gotlandskaninerns medlemstidning över vilka burregler som gäller. 

Mer detaljer:

Vi har 5X5cm nät i botten, putsnät 19X19 mm på sidorna. Våra hål är 10X10 cm och vi bygger upp våra koloni-bur "före detta 4-fackare" strukturellt som en kanin-kulle i det vilda. Många nivåer och våningar och många hyllor, gärna monterade i zick-zack. Det gör att alla kaniner oavsett ålder kommer upp & ner mellan våningarna. Och skiljeväggarna gör att buren mer liknar den vilda kaninkolonin. Med olika skilda utrymmen och små gångar mellan. Övergångarna i de övre burarna är längst upp mot taket för att öka möjligheten till den privata sfären. Jag tror också att mycket av kaninernas komfortbeteende består av att kunna välja olika vägar och att hoppa upp och ner i våningsplan. Nu är vi bara 5 kullar in i detta experiment än, men det har gått helt smärtfritt och känns så himla bra för oss. 
Emoji smile=)
Emoji smilehttp://egenkombucha.blogspot.se/

Inga kommentarer: