Odlingssäsongen är i slutskedet och vi hade första skarpa frosten i onsdags natt 10 augusti.
|
Arvidsjaur sockerärt |
Och mycket mognar, bland annat ärtorna som vi har många olika kulturhistoriska sorter av.
|
Bjurholms Blåärt |
Ärtor finns nämligen i mängder av varianter, från sockerärtor och brytärtor som är menade att äta färska och omogna och hela ärtskidan, till märgärter och spritärter som man äter omogna men bara ärtorna, man tar bort skidan.
|
Hälsinge Gråärt |
Och kokärtor och gråärtor, där man låter ärtorna mogna ut helt, torkar dom och sedan kan blötlägga dom och laga mat.
|
Ringeriksärt |
Man vill ju ha alla sorter, så mycket ärtor blir det. Kolla gärna på föreningen Sesam, för oss som gillar att odla och bevara gamla kultursorter. Ärtor är ju särskilt lätta att fröodla, själva ärtan är fröet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar