fredag 7 april 2017

Linet är mittemellan blomning och tråd

Här är jag med hela förra årets linskörd av den gammaldags sorten Hudiksvalls lin. Det ser inte mycket ut, men det här är ungefär vad vi brukar odla varje år. Knappast några linfält, men en bädd eller två i trädgården, för att få njuta av linets vackra blå blommor, och för att få lite eget lin att röta, bereda och spinna.
Tidigare år har jag ibland redan börjat röta linet nu i april. Snöröta det. Men eftersom denna gamla sort är extra spröd och finlemmad så vill jag ha bättre kontroll på processen och kommer vänta in i maj, precis när snön smält och det börjar bli lite värme men innan gräset börjar växa. Jag har också sparat förförra årets skörd av en modern linsort, så nu ska jag röta dom samtidigt och bearbeta och spinna dom parallellt för att kunna avgöra om det är någon kvalitetsskillnad. Kanske är det denna vackra gamla sort som vi nu kallar Hudiksvalls lin, som ligger bakom Hälsinglands tidigare rykte som en producent av lin av extremt hög kvalitet.

Bara lite söderut hinner man ofta röta linet redan den hösten man skördat det, men hos oss blir det snabbt snö på marken så fort vi skördat vårt lin. Så här i Lappland måste vi torka och förvara det över vintern för att sen snöröta det på våren eller landröta/vattenröta den nästa barmarkssäsong.

Lappland ligger långt norr om nordgränsen för traditionell linodling. Här var vår främsta spånadsväxt under nybyggartiden istället Hampa. Så den största utmaningen för oss kommer nog alltid att vara att hinna få moget utsäde från linet. I år hade vi en konstig, varmtorr höst och många av våra grödor hade svårt att förstå att det var dags att avmogna. Även linet blev mindre moget, trots längre växtsäsong än tidigare år. Men vi fick ändå lika mycket utsäde av detta lin som den mängd linfrö vi satte i våras.

Överlag en lyckad första säsong med Hudiksvalls lin, alltså. Och vi ser verkligen fram mot kommande säsong. Om ca en månad ska linet sås!

Tidigare inlägg om vårt lin:
forsnashemman.blogspot.se/2016/07/linets-bla-blommor.html
forsnashemman.blogspot.se/2016/06/odlings-kick-off.html
forsnashemman.blogspot.se/2016/08/mognad-och-fron.html



Inga kommentarer: