tisdag 4 april 2017

Sättpotatisar finns!

Då lägger vi upp potatisen för att brästa, grodda. Mycket fin potatis har vi och därför kan vi erbjuda lite utsäde till intresserade. Det är en väldigt gammal mandelsort från Lappland som heter Kvikkjokks Halvmandel.
Sorten har odlats i Kvikkjokksområdet så länge att minnet är att dom kom hit med dom första nybyggarna. Vi fick tag på den från en äldre man som blev mycket glad när han hörde talas om en familj i Lappland som var intresserad av att hålla hans gamla potatissorter vid liv. Han har varit mycket rädd dom men ingen i hans familj är intresserad av att fortsätta odla. Vi blev väldigt glada och Kvikkjocks halvmandel har denna vinter varit vår "vardagspotatis". Vi har odlat den är i Vilhelmina i fjällnära Lappland under 2 år och den är väldigt fin och god och ger mycket bra skörd.
Vi har så mycket kvar att vi nu kan erbjuda sättpotatis. Troligen både till alla medlemmar i föreningen Sesam som är intresserade, och kanske också till en del andra. Vi packar 6 fina sättpotatisar i en äggkartong och skickar som skrymmande brev på 250gr porto. Hör av er så får ni swishnummer eller kontonummer att betala in portot till. Dessa "6 -pack" ges alltså bort gratis, till folk som känner att dom kan och verkligen vill försöka hjälpa till att bevara Kvikkjokks Halvmandel.
Möjligen kan vi till och med skicka iväg ett par större pack på 1-2 kilo till hågade odlare. Hör av er så kolla vi läget.

Erfarenheter av en annan av de "äldre män" som odlar gamla varianter av Lappländsk mandel, är att det inte brukar funka att odla mandeln söderut. Så vi skickar helst till mer nordliga odlare i första hand. Bor du över 62-breddgraden, norr om Sundsvall ungefär, gärna ännu mer norrut, så har du bästachans att klara av att odla vår mandel.

Slutligen ett kort citat från våra förfäder här i Vilhelminas fjälltrakter. Det är ett utdrag från vår favoritbok "Nybyggares Dagliga Leverne" om en nybyggarfamilj i Dåres (Dorris) under 1830-talet.
Just här har husbonden Gustaf Arvidsson kommit hem från grannbyn (Strömnäs som ligger 3 mil bort!!!) med dom allra första sättpotatisarna som deras nybygge ska odla. Det är vår i senare hälften av april.

"Där hemma gjorde han tre långa, men smala lådor, och i dessa fyllde han den potatisen, som han hade i säcken och ställde upp lådorna på översta hyllan under taket, så att potatisen där skulle få brästa, gro, så att det kanske komma fram ejälar, broddar, ur varje potatis".

Här är forsättning på detta inlägg; Kvikkjokks halvmandet del 2. 
http://forsnashemman.blogspot.se/2017/04/mer-om-kvikkjokk-halvmandel.html

Tidigare inlägg om våra potatisar:
forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2017/02/go-maten.html
forsnashemman.blogspot.se/2015/10/lycklig-for-smulor.html

Jag har också hittat två andra odlare som nämner en "halvmandel". Mycket spännande, men jag har ännu inte koll på om det kan röra sig om samma potatis:
trollhestar.blogspot.se/2010/09/potatislycka.html
strutz.webblogg.se/2008/september/tre-faror.html

Inga kommentarer: