onsdag 24 maj 2017

Råmjölk- frysa och använda

När vår sista goda mjölkget killar varje vår/sommar så passar vi på att möjlka någon/några deciliter extra mjölk den första dagen. Råmjölk, rena livselixiret och SÅ värdefullt om vi nästa säsong har otur under nån killning. 💗Det har ännu inte hänt hos oss att nån killing förlorat sin mamma. Men varje nyfött litet däggdjur behöver råmjölk, helst från sin egen mamma eller i alla fall djurras. Och det är inget större arbete att frysa nån deciliter.
Så vi mjölkar lite extra råmjölk, från en god mjölkget. De unga eller de getter som ger lite mjölk har inte alls råmjölk till mer än sina egna små.
Råmjölken fryser jag i tärningar. Sen förvaras dom i en kartong i frysen. Lätt att bryta loss en tärning eller två och tina om det skulle behövas vid nästa säsongs killningar. Vi har som sagt aldrig förlorat en get när hon killat. Men nån gång har nån killing verkar lite svag och fått lite extra råmjölk tinat från frysen och uppvärmt till kroppsvärme. Det behövs bara en tärning eller två. Direkt kommer dom igång, som om dom fått raketbränsle i magen.

Just Freja som fick en son igår, hon är en mycket god mjölkerska och kunde också ge oss 4 dl råmjölk att laga efterrätt på, killingdans. SÅ gott tillsammans med krusbärssylt. 😋

Inga kommentarer: