fredag 20 oktober 2017

Nya killingar på gång!

Det är getkärlek i luften. Idag fick bocken, Forsnäs Hemmans Njálgát*, träffa första villiga damen, Kraevies. Nu räknar vi fram 150 dagar och skriver in beräknad nedkomst 19 mars nästa år.
Getters kärleksliv är en rätt snabbt avklarad historia, i alla fall om man bara har en könsmogen bock, så att han inte behöver ta ut sig med att visa upp sig för get-damerna och kämpa mot en rival.
Hos oss bor getter och bockar i två hägn som gränsar till varandra. Då syns snabbt när en get är brunstig, hon vill inte lämna bocken på andra sidan stängslet och han står och nosar på henne, medan hon viftar frenetiskt på svansen för att sprida väldoften. Ibland kissar damerna lite också för extra parfymering.
Då är det dags att släppa in henne till bocken. Vid det laget är dom ofta så redo att förspelet består av 4 sekunders sniffande och munpruttande, sen hoppar bocken snabbt upp på geten med en stöt, sen är det klart. Själva kärleksaffären är över på en sekund. Man missar det om man blinkar.
Det tog mig över 4 år att ens få se en parning, fast vi nästan alltid haft kontrollerade parningar där vi tar över geten till bocken när hon visar att hon är redo.

*Njalgat betyder "Godis" på nordsamiska, Kraevies betyder "Grå" på sydsamiska.

Inga kommentarer: