fredag 17 november 2017

Årets första frysa ägg

Idag inföll en viktig "gräns" i vårt självhushållnings-liv. Vi fick bara ett enda färskt ägg i hönshusen. Och vi har så pass få ägg i äggstället i köket att det var dags att ta upp en förpackning av våra första frysta ägg från i vår/somras.
Detta är ett av våra absolut bästa tips för självhushållare:  http://forsnashemman.blogspot.se/2015/04/frys-agg-och-bli-sjalvforsorjande-aven.html
Håll en (eller som oss två) fulla hönsflockar och frys överskottet av ägg under vår-sommaren för att sen äta under vinterns värp-uppehåll. Det är ett makalöst självhushållningsknep! Som att lagra solenergi tills mitt i vintern. Ha mer än de höns som behövs för att få tillräckligt med ägg i april-juli. Och frys överskottet för att sen äta i november-februari. 
Ett vanligt år hade vi inte behövt tulla på förrådet förens om 3-4 veckor. Men i år lät vi hönsen riva fritt. Det gick såklart inte lika bra som när vi hjälper till, det gick faktiskt uruselt. Så vi har inte några unghöns år som nu i höst skulle värpa nån månad till. 
Tamdjur är gjorda för att leva i symbios med oss "bönder". Nästa år kommer vi så klart hjälpa hönsen att få kycklingar och att få dom att överleva. Även tidigt på våren, vilket ger oss färska ägg även sent på hösten/förvintern. De kycklingar som föds i mars-april har två viktiga roller, dom ersätter "gamlingarna" som trillar av pinn under sommaren, och dom är så unga att de värper ända in mot julen, även här i Lappland, så dom är de som ger oss som sista färska äggen innan ägguppehåller vid december-februari. 


Inga kommentarer: