torsdag 30 november 2017

Kaninbur på hjul- bildserie över konstruktionen

Vi använde en modell av kaninbur som funkar både som betesbur på hjul (skottkärremodell) under sommarhalvåret och som uppställd bur för att vara en vinterbostad till en kanin under vår långa Lappländska vinter (godkänd av Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer). 👍
Så här bra har vi det i nya kombinerade betes/vinter-buren.
Här kommer hela bildserien i ett svep. Viktigt att påpeka nu först att själva den upphöjda och brädklädda bodelen är lika stor som lagen säger att en kaninbur ska vara minimum. Det är alltså storleken på den upphöjda bodelen som gör att den också är laglig som uppställningsbur på vintern. Denna del har vi byggt ca 25 cm över marken. Vi gjorde så för att kaninerna lätt skulle kunna komma under bodelen för att beta när vi använder den som betesbur men, detta gör också att den följer kriteriet på att fungera som vinterbur. Lagen säger att bodelen ska vara upphöjd nog att skydda från markkyla, men lagtexten anger inte exakt antal centimeter. När vi hade länsstyrelsens djurskyddskontrollanter här hos oss, så berättade jag detta för dom (för dom kunde tydligen inte lagtexten själva, men vi hade ju kollat upp detta innan vi byggde burarna). Dom mätte noggrant med måttband och så småningom fick vi ett dokument över besiktningen där dom bedömde dessa burar som helt OK. Kanske berodde det på att dom såg att alla kaniner mådde alldeles utmärkt och trivdes den kalla vårvinterdag i Mars då dom var här och det var många minusgrader utomhus. 😀
Men lagen räknar inte alls hur stor utomhusyta man har till kaninerna, även om den ytan är mer än tre gånger större än inomhusutrymmet, som i våra burar. För oss är det uppenbart att kaninerna uppehåller sig på utomhusytan mer än 95% av sommartiden och 90% av vintertiden. 💗 Men det är irrelevant som myndigheterna ser det. För dom är enbart den lilla upphöjda inomhusytan som räknas. Så OM du bygger en sån här bur, gör inomhusytan bara exakt så stor och hög som lagen kräver. För kaninernas bedömning av buren är helt motsatt mot myndigheternas!😳 Dom utnyttjar "inomhus" bara korta stunder när det är som allra kallast och blåsigast. Om det är helt eländigt väder här hos oss i Lappland, kallare än -33C och full storm och vi människor helst håller oss inomhus, så sitter våra Gotlandskaniner fortfarande obekymrat utomhus, mumsar hö och "njuter av vädret". 😅 Vi har ibland ÄNNU kallare, neråt -40C, och därför är det ju bra att dom har en inomhusyta och en bolåda med massor av strömaterial dom kan boa in sig i. Men den ytan behöver inte vara större än nödvändigt, för i kaninernas värld är det bara ett ställe där dom söker kortvarigt skydd, det är inte deras permanenta bostad, på något sätt! Det viktiga som dom ser det, är utomhusytan, rörelseytan.💪

Bildserie
Själva ramverket byggdes av standard 45X45 mm reglar.
Träkonstruktionens grund är snickrad.
Den allra viktigaste detaljen är metallfästena till hjulen och nästan lika viktigt att man fäster handtagen i metallsocklar. Det är hjul och handtag som gör att buren kan flyttas lättsamt, av även ganska svaga människor, som Husmor på Forsnäs Hemman som är en ganska klen kvinna. Och ju större hjul, desto lättare att flytta buren. Barnvagnshjul från 1970-talet är helt optimala.
Om man försöker fästa hjulen rakt i träet så kommer konstruktionen inte ens hålla en säsong. Träreglarna spricker av belastningen. För att få en hållbar konstruktion gäller det att svetsa fast hjulaxlarna (och även helst handtagen) vid fyrkantiga metallsocklar som passar att trä över träkonstruktionens ändar.
Kanske det viktigaste arbete som görs på en bra betes-kaninbur. Svetsningen för att skapa socklar till hjul och handtag.
På följande bild har vi också fäst socklarna med hjulen och handtaget, och byggt på en ram av brädor undertill. Dessa brädor kallas "offerbrädor" för dom kan ju ruttna upp vartefter, då dom ligger mot marken. Hos oss i Lappland har detta däremot inte alls inträffat ens efter 8 års konstant användning av våra äldsta burar. Offerbrädorna är också de vi fäster bottennätet mot. Bottennätet är ett punktsvetsat nät i storlek 5X5 cm, det är extremt viktigt för att se till att kaniner inte rymmer. Dom kan gräva sig ut under kanterna utan nät. Men den största risken är att man ställer buren på en något ojämn gräsmatta, och på ett sånt knöligt underlag så kan kaninerna helt enkelt kan pressa sig ut i en glipa. Ett stabilt nät i botten omöjliggör det helt, samtidigt som ett lagom glest nät ger kaninerna maximal möjlighet att beta från den grönyta man ställer dom på. 👍

På nästa bild har vi monterat hela bodelen. Väggarna är gjorda i vanlig köpt/grundmålad panel. Och båda taken är på plats. Det främre taket, på den lägre utomhus-burdelen, är gjord av korrugerad plast. Taket på den upphöjda bodelen är av plåt. Vi återanvände plåt och behövde därför skarva och popnita en liten bit i ena hörnet. Det kommer inte påverka funktionaliteten, men har sparat mycket material som annars skulle belastat naturen. Kolla särskilt dom stora hjulen som gör det lätt för även svaga människor (små kvinnor som jag) att rulla burarna över ojämna marker.

Kaninerna har flyttat in. Buren är perfekt för våra syften. Även om träden börjar gulna (se bakgrunden) så är delar av örta-ängen frodig och där kan kaninerna beta länge än, bilden är tagen sent i augusti.
Den färdiga buren och de nöjda innevånarna. Närbild på dom kan hittas allra högst upp i inlägget. 

Här är en bild över måtten på buren. Inomhusarean blir alltså strax över 0,9m2 vilket är den lagliga undre gränsen för en avelshona på max 4,5 kg med en kull.


Nästa uppdatering kommer beskriva hur vi ställer upp dessa "betesburar" inför vintern. De utgör då burarna för våra avelshanar (och en del av slaktdjuren innan dom slaktas) och uppställningen är alltså OK´ad av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer. På detta sätt har vi 9 burar som kan användas både som lättflyttade och lättskötta betesburar under sommaren OCH som lagliga vinterburar under den kalla årstiden.

Inga kommentarer: