Här är ett knippe av vår traditionella rågsort, Norrbottens Lantråg, som vi odlat under nästan 10 år här på Forsnäs Hemman. Inte i större mängd. Snarast provodlingar, några kilos skörd per år. 😊
Många har trott att det inte går att odla råg så här kallt till, men vi har lyckats få bra skörd alla år utom den allra kallaste växtsäsongen. 👍
I år var dock problemet motsatt, inte kallt utan väldigt varmt och inte minst snustorrt. Verkligen missväxt. Framåt sensommaren/hösten började det talas om gammaldags sorter i media. Det berättades att dom var torktåligare, och det framställdes som att dom gav bra skörd även år som detta. Dom var framtiden, eller ja, inte dom, men deras gener skulle kunna användas för att förbättra de nuvarande grödorna. Men, så fantastiskt som "hopp-månglarna" vill framställa det är det nog inte. 😉
Vi fick i och för sig bättre skörd av vår råg även i år, än av många andra grödor vi odlar. De känsligaste grönsakerna, och de vi helt enkelt gav upp på och inte vattnade fick vi nästan ingenting av. Vår råg, som sås ett helt år innan den blommar, har djupa, djupa rötter och klarade sig ganska fint utan vattning, men den blev ändå klart påverkad av torkan. Den blev både lägre och fick färre och kortare ax. Ungefär 25% lägre skörd fick vi av rågen, på grund av torkan. Så guldkantat som media framställde det är det alltså inte. Men om man är beredd att odla ca en tredjedel större areal än man egentligen behöver normala år, så är det absolut värt att odla gamla sorters råg. 💗
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar