måndag 14 oktober 2019

Våmfett

En liten skatt som jag fått tag på från grannen som är fårbonde. Våmfett, eller nätfett som det ibland också kallas. En hinna med fett av speciell kvalitet, hårt, sprött och väldigt bra till en del speciella saker. 😊
Bland annat används den för att göra en samisk maträtt som heter Gurpi, en slags rökt korv/köttfärslimpa. Då lindar man in kryddad renfärs i den här hinnan, det håller färsen på plats och gör troligen korven saftigare. Sen röker man den och lufttorkar den gärna ett kortare tag. När man ska äta så skivar man upp den och steker, det är mycket gott. 😋
Men det är en lite omständlig matlagning, så det är inte så ofta jag tar mig tid att göra detta.

I år ska jag istället smälta ut fettet i hinnorna och stöpa talgdankar inför vintern. Eftersom fettet är så hårt och glansigt, så funkar det extra bra till att göra just ljus av. Och det är ett roligt hantverk! 👍

Här ett tidigare blogginlägg om när vi stöper talgdankar.
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2013/12/stopa-talgdankar.html

Inga kommentarer: