tisdag 7 april 2020

2019 års Lappgetskillingar

Vi fick 4 killingar av våra Lappgetter förra året. Alla tjejer. 😊
Nu ska dom få flytta till ett nytt hem vid Västerbottens kust, och därför har vi passat på att ta kort av dom till registret.
Här Gaahjtse-Lina. Gaahjtse är "get" på sydsamiska. Hon är dotter till Voelpe (som betyder "kompis" på sydsamiska) och som sin mamma väldigt självständig. Voelpe har alltid varit en mamma som känt att hon sköter om killingarna precis så mycket som behövs, men inte mer än nödvändigt. Gaahjte-Lina är också välväxt, så det ska bli kul att få följa den här unga damen i hennes nya hem framöver.
Här kommer två tvillingtjejer, döttrar till Kraevies. Bielie heter så för att hon har ett svart och ett vitt framben och en tydlig rand längs bröstkorgen. Bielie betyder "halv, delad på längden" på sydsamiska.

Bielies syrra är nästan helsvart. Alltså fick hon heta Gåårtse. Vilket är svart på sydsamiska. Båda systrarna brås på mamma Kraevies (vilket betyder Grå) och är riktigt tama och kontaktsökande.
Här, Maaje. Hon föddes oväntat tidigt och blev tyvärr liggande ute i snön nån timme alldeles nyfödd. Ingen skada skedd, mer än att själva topparna på öronen blev förfrusna och hon nu har lite rundade öron. Maaje betyder också lyckligtvis på sydsamiska, eftersom hon lyckligtvis klarade sig.                  Hon är framåt och mycket gosig. Med Sigyn som mamma är hon också välväxt, så det ska bli spännande att se vad som blir av den här fina flickan.

Här vår sida om Lappgetter:
https://forsnashemman.blogspot.com/p/lappgetter.html

Och alla inlägg om våra älskade Lappgetter på bloggarna:
https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Lappgetter
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/search/label/Lappgetter


Inga kommentarer: