lördag 15 augusti 2020

Nässelsoppa mitt i sommaren!

Vi äter fantastiskt god nässelsoppa idag. Många tror att det bara är en vårprimör, men om man sköter sina bestånd av nässlor genom att ta bort dom när dom börjar sätta frö (vi torkar dom i kärvar till våra höns under vintern) då kommer dom skjuta nya fräscha skott och man kan skörda dom som primörer minst 3-4 gånger per säsong.  😊

Eftersom vi har ett antal fina plättar med nässlor som vi mer eller mindre "odlar" på Forsnäs Hemman här i kallaste Lappland, så kan vi alltså äta nässelsoppa nån gång varannan vecka mellan maj och oktober. Och det är SÅ uppskattat. Otroligt gott och otroligt näringsrikt. 👍


Vårt recept. 

Tillräckligt med nässeltoppar/blad för att skapa motsvarande en damhandboll i storlek när man förvällt, två gånger och kramat ut vattnet. Kanske 300-500 gr ungefär?

2 dl vatten

1 liter mjölk (vi använder ju getmjölk)

2 stora gula lökar, med blast om det finns, annars inte

2 klyftor vitlök eller 2 hela färska vitlökar

Lite hackad gräslök och trädgårdskrasse

2 msk vetemjöl

Salt, peppar och muskotnöt

Så här gör jag:

Rensa bort de flesta stjälkarna på nässlorna (man behöver varken plocka eller rensa alltför noga, man ska ju mixa det) och förväll dom några minuter i två vatten som hälls bort. Under tiden hackar man gul lök fint och bräserar/bryner i stekpanna, på slutet pressar man i vitlök eller om man har färsk vitlök skivar man klyftorna och steker med ett par minuter.

Hiva i all lök i kastrullen med nässlor, häll i ca 2 dl vatten och 1 liter mjölk, eller 1,2 liter mjölk och skippa vattnet. Det är ett rätt flexibelt recept. 😏

Koka upp och mixa nån gång under tiden, dofta i vetemjöl under omrörning så det inte klumpar sig och koka så att det tjocknar. Ha i salt, peppar och muskot så det passar din smak.

Servera med ägghalvor, hackad gräslök och vi tog också lite trädgårdskrasse med pepprig smak ovanpå. 

Otroligt gott! 😋


Tidigare inlägg om nässelsoppa på senhösten, lika god den: 

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/08/nasslor-hela-sasongen.html


Inga kommentarer: