lördag 12 september 2020

Torkar nässlor till hönsen

Den här tiden rycker vi upp alla nässlor vi hittar och binder i kärvar och torkar. Det blir gotta till våra Ölandshöns under de långa Lappländska vintrarna. 😊

Nässlorna har vi trippel nytta av. Först till nässelsoppa. Och vi brukar slå av flera av våra bestånd flera gånger under sommaren, så att dom skjuter nytt så vi kan få äta soppa från tidigaste våren till senaste hösten. Sen när fröerna mognar så plockar vi och torkar. Nyttigt till oss människor på vintern. Slutligen, när det inte finns mer att hämta för oss så rycker vi upp alla med stjälken, binder små knippen och torkar inne i höladan. Nässlor måste torka i mörker, annars blir dom bruna och tråkiga. 

De här torkade nässelknippena ger vi sen till hönsen, det brukar räcka till att kunna ge dom en kärve var 4de dag under hela vår långa vinter och hönsen bara älskar det! Stjälkarna som blir kvar hamnar i trädgårdslandets täckodling. 👍

Vi har tyvärr lite nässelbrist här på Forsnäs Hemman. När vi flyttade hit för 13 år sedan fanns det inte en nässla här, så jag fick samla frö från nässelbestånd inne i tätorten och sen så in nässlor här. Och än så länge har vi bara 3-5 plättar som ger någorlunda skörd. I framtiden ska vi försöka få nässlorna att sprida sig lite mer, så att vi kan äta mer nässelsoppa och så att hönsen kan få mer torkade nässlor under vintrarna. 💗

Tidigare inlägg om nässlor:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/08/nasslor-hela-sasongen.html

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2013/03/paskris-till-olanshonsen.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/02/olandshonsens-alskade-agg.html

https://www.egenkombucha.se/2016/06/forsommar-kombucha-med-smak-av-nasslor_5.html


Inga kommentarer: