fredag 20 november 2020

Revsmörblomma- vårt värsta ogräs

De senaste dagarnas grävning ägnade jag bland annat åt att förbereda inför vårbruket, som startar om bara 6 månader. En stor del av tiden har gått till att dra upp en gammal "fiende" i vår köksträdgård. Det hemska ogräset revsmörblomma.

Den här lågväxta kryparen har otroligt kraftigt rotsystem, väldigt svårt att dra upp och man får ofta med en hel jordkoka som ska skakas av. För varje planta. Och dom blir snabbt många. Som namnet säger så sprider dom sig i blixtens hastighet med hjälp av revor. Dessutom kan dom sprida sig med frö. Därför är vi otroligt noga att klippa de områden på gårdsplan där vi har mycket revsmörblommor när dom börjar blomma, så vi åtminstone slipper fröplantor. 

En sak som ändå gör vår kamp lite lättare är att vi täckodlar. Först kommer inte fröplantor upp lika lätt, men sen blir också jorden så lucker och luftig av täckodlingen att det blir mycket lättare att rycka upp plantorna. Rötterna kan inte hålla sitt grepp lika fast i så lucker jord och snabbt kunde jag nu i höst rensa bort de få plantor som ännu finns kvar i landet.  👍 

Nu när snön nog äntligen lagt sig, så kan jag konstatera att vi aldrig haft bättre utgångsläge inför vårbruket. Det absolut mesta i hela köksträdgården är både djupgrävt, ogräsrensat och lagt i fina drillar inför sådden som sker i maj/juni här i Lappland.

Nu, vintervila. 😊

Tidigare inlägg om ogräs här på Forsnäs Hemman. 

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/07/kvava-ogras-med-duk.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/06/vildbroccoli-sommargyllen.html


Inga kommentarer: