fredag 27 november 2020

Vi investerar i värdepapper

Kanske otypiskt oss att göra finansiella placeringar. Men med en garanterad avkastning på nästan 10% på mindre än en månad så tycker vi det är värt det. Vi har alltså köpt frimärken. 

För tredje året i rad kommer nämligen Postnord att höja portot vid årsskiftet, från 11 till 12 kr. Året innan var det från 9 till 11 kr. Året innan det tror jag det var från 7 till 9 kr. 

Deras motivering är att det skickas färre brev, därför blir det dyrare. Vanliga företag får ju i så fall lägga om sin hantering, men Postnord anser tydligen att det enda sättet att lösa det här på är att höja kostnaderna för kunderna. Till skillnad mot breven som minskar så ökar pakethanteringen enormt för dom och företaget går jättebra, men det kan tydligen inte hjälpa upp situationen för brevskrivarna. 

Postnord gick alltså med närmare en miljArd förra kvartalet, alltså en fjärdedels år. Det är en enorm ökning jämfört med året innan, 13 gånger (!!!) mer pengar än förra året samma period. Man kunde tycka att en sån vinst skulle kunna återinvesteras till kundernas godo, men....tydligen inte. 😒

I handen har jag frimärken för nästan tiotusen kr, 9 rullar med hundra frimärken á 11 kr = 9900kr. Om en månad kostar samma pappersrullar 10800kr, en prisökning på 900kr eller 9% bara på den här handfullen rullar. 

Så vi, vi köper frimärken.

Tidigare inlägg om när vi köper frimärken:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/06/fina-frimarken.html

http://forsnashemmanswebshop.blogspot.com/2018/11/frimarks-funderingar.html


Inga kommentarer: