lördag 5 december 2020

En traktor kommer lastad- med löshö

 När man har riktigt goda grannar! Då kan man få hämta ett lass löshö, en lördag i december. 😊

Hö är lite av en lyxprodukt här i norr, numer. De bönder som slagit hö och haft att sälja, har pensionerat sig i raskt takt under det senaste decenniet. Deras marker växer igen, eller blir arrenderade av storbönder. För även här i Lappland måste ju jordbrukare bli så industriella att dom "suger upp" foder från stora delar av regionen. För oss småbrukare återstår att skrapa ihop vårt eget foder, eller tigga smulor från de bönder som fortfarande kan tänka sig att sälja till mindre småbruk.

Tack och lov för grannar alltså!  Gården i Strömåker hade tidigare egna djur, men trots att djuren flyttat så vill dom ändå slåttra lägdorna, för att dessa inte ska börja växa igen. Och vi är så lyckligt lottade att vi har chansen att köpa deras överskott! Tack och lov. Vi arbetar varje år för att utöka våra egna hömarker. Men eftersom vi har synnerligen mager jordmån och alla våra ängar/lägdor är väldigt igenväxta, så tar det lång tid. Vi röjer kanske bara en femtedels hektar nytt höland varje år. 

Under tiden är vi oändligt tacksamma för våra grannar och de få kvarvarnde höbönder som säljer extra foder till oss, till våra lantrasdjur. De älskade Lappgetterna och våra fina Gotlandskaniner här på Forsnäs Hemman. 💗


Inlägg om våra Lappgetter: https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Lappgetter

Inlägg om våra Gotlandskaniner:  https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Gotlandskaniner

Inga kommentarer: