lördag 10 april 2021

Exotisk berberkrydda- en smaksemester

Så, vi åker ju inte på några utlandssemestrar. Yngste sonen har varit till Finland och till Danmark under uppväxten. Stora upplevelser för honom. Troligen skiljer inte barn på om det är 10-20 timmar restid via bil och färja eller lika länge via flyg till andra sidan världen. Upplevelsen blir lika stor ändå, och än större då det bara varit två resor för honom, inte något som återkommit varenda ledighet. 😏

Så, vad gör vi för att "resa"? 

Tja, vi har lite olika trix. 


Skyarna bjuder på en del helt makalös underhållning som gör att vi kan resa ända ut i universum. Vi har ofta stått och sett äventyret utveckla sig rakt över oss och mitt på gårdsplanen. Se mer här: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/12/skyhog-underhallning.html

Och...vi ser till att prova nya upplevelser. Fysiskt upplever vi i närområdet, som när sönerna och Husbonden var på Spelunking (grottutforskning). http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/08/spelunking-i-korallgrottan.html

Oftast upplever vi "resandet" ännu närmre. På tungan. Vi reser alltså via smaksinnet. Kryddor är den givna lösningen på att resa på det här sättet. Inte undra på att just kryddor var bland det allra första som reste på karavanvägarna redan långt innan vår tideräkning började. Dom är lätta till vikten och bara lite-lite av en krydda kan helt förvandla en rätt till något helt annat, och otroligt delikat. Och nyligen blev jag påmind av en facebook-kompis att det finns en mycket unik kryddblandning i regionen Afrikas horn, Etiopien och Eritrea, berber-krydda. Så, vi bestämde oss att göra en köttgryta med den kryddan och "resa" lite till den regionen, via smaksinnet. 👍

Berberekrydda är ingen lätt kryddblandning. Den innehåller jättemånga individuella kryddor. En av mina facebookvänner som levt i Eritrea beskrev hur det traditionella receptet där hade hela 18 kryddor. 

Jag letade runt lite på internet och hittade en blandning, lite anpassad till våra breddgrader, och som jag blandat av 16 olika kryddor.  Den viktigaste, den unika är bockhornsklöverfrö. Den får man inte tag på här i Södra Lappland utan vi fick vänta tills en av våra bekantas-bekanta hade ett ärende till Lycksele, det närmaste större centrumet som har en affär för utländska matprodukter, vi handlar alltid där när vi har chansen. 

Så, med bockhornsklöverfrö i skafferiet så satte jag igång att försöka återskapa en äkta berberkrydda. Så nära jag kommer. Jag fick t.ex byta ut ajwain och radhuni mot timjan, som verkar likna i smak. Etiopisk kardemumma, koramina, fick jag byta ut mot det vi i Västerlandet kallar kardemumma. Men jag följer i princip de vanligaste recepten som vi här i väst använder för att blanda egen berber. Och...lite mer, vitlöken är färsk, ingefäran är färsk och tja, vårt eget paprikapulver lär ju smaka jättemycket godare än köpt. 😋

Sammanfattningen är att man tar massor av paprikapulver och blandar i en rejäl mängd chili, salt och peppar och sen mindre mängder av massor av kryddor. En del av dom är de klassiska Svenska "julkryddorna" från pepparkakor eller vanliga bullar. Men i sån liten mängd att resultatet blir ett helt annat. Smaken är en balanserad känsla av total smakupplevelse. Både umami, sött, salt, surt och bittert. Det smakade helt enkelt fantastiskt!  💗


Berberkrydda 

1 handfull paprikapulver

3 nypor chili

3 nypor salt

2 nypor svartpeppar

2 nypor ingefära malen (eller motsvarade färsk när man lagar maten)

2 nypor lökpulver (eller hellre färsk lök i det man lagar)

2 nypor muskot

2 nypor bockhornsklöver

1 nypa vitlökspulver, eller hellre färsk vitlök i det man lagar

1-2 nypor kardemumma

1 nypa spiskummin

1 nypa kanel

1 nypa kryddpeppar

1 nypa kryddnejlika

1 nypa timjan

1 nypa gula senapsfrön


Här är receptet jag gjorde med berberkrydan. Man kan säkert göra både vanliga grytor eller större köttbitar med "rubb" av berberkrydda. Men vi gjorde köttfärssås. Det är det enklaste sättet att introducera nya smaker till barn och känsliga makar. 😉

Berberköttfärssås

150-200gr köttfärs

2-3 morötter i tunna skivor

5-6 dl tomatsås, vi har egen på burk

1 dl berberkrydda, se ovan, fast med färsk lök vitlök och ingefära.

1 finhackad lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 tumstor ingefära, riven

2 dl linser, vi använde röda och behövde inte blötlägga dom men med gröna eller med kikärtor eller bönor, som också funkar…bara koka dom nog att dom blir färdiga efter 30 minuter i köttfärssåsen.


Supersmaskigt! Allt blev uppätet innan jag lyckades ta något kort. Men det här blir det säkert upprepning på så...håll ögonen öppna för hur det ser ut färdiglagat. Tills dess.....föreställ er smaken. 💗




Inga kommentarer: