tisdag 18 maj 2021

Jordärtskockor

Igår kom dom här knölarna i posten. Jordärtskockor. Det blir femte gången jag provar att odla den växten. Här i kallare än zon 8 har de inte överlevt hittills. 

Problemet vi har med jordärtskockor är inte kylan, den är väldigt härdig och övervintrar utan problem även de kallaste vintrar. Utan vårt problem är att vi bor så långt norrut, det är våra ljusa sommarnätter som är bekymmersamma. Skockorna är nämligen kortdagsväxter och de underjordiska knölarna utvecklas först när ljuset avtar, framåt slutet av augusti. Vid det laget blir det så kallt så snabbt här i Lappland att blasten oftast fryser innan knölarna överhuvudtaget hunnit bildas. Och i de lägena dör jordärtskockorna ut helt. Om dom lyckas överleva får man en ynklig skörd, bestående av några plommonstora skockor. 

Men de här skockorna kommer från en odlarkompis "i närheten", i Lycksele bara 12 mil härifrån. Så med lite tur kanske den här sorten är bättre anpassad till våra ljusa somrar och kanske kommer kunna ge skörd även här hos oss. 


Inga kommentarer: