Förra veckan stöpte vi årets ljus. Hos oss, som är självhushållare använder vi varken paraffin eller stearin utan vanligt djurfett. Vi stöper alltså talgdankar. 😊
Vi använder ljus som ljuskälla, inte som stämningshöjare eller "bara för att". Största användningsområdet är när vi har familjemiddagar. Vi har ganska svaga lampor (dioder) som funkar bra höst och vår, men under vintern behövs 2-3 talgdankar för att lysa upp matbordet så vi kan se vad vi äter, och se varandra. Vi använder alltså våra talgdankar från mitten av oktober till februari ungefär, inte bara under julen. Även om väl antalet familjemiddagar är störst just under midvinterfestligheterna. 💗
På bilden är det äldste sonen som doppar. Stöpningen har kommit ungefär halvvägs. Men det krävs nog 10-15 lager till innan talgdankarna är lika tjocka som köpta stearinljus, så att dom passar i våra ljusstakar.
Här ett "steg-för-steg"-inlägg om hur man gör alldeles egna talgdankar, från grunden:
http://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2013/12/stopa-talgdankar.html
Och här ett inlägg från allra första gången vi hade fått ihop fett och kunde stöpa egna ljuskällor, 9 år sedan: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2012/12/stopa-talgdankar.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar