söndag 20 november 2022

Spagetti-chili

Vi gillar chili, men inte alltför stark. Så de senaste åren har vi letat efter fröer till olika milda, eller bara lite heta former av chili. En av dom var Spagetti/Spaghetti. Den ger riktigt tunna frukter som ofta torkar redan när de mognar, på plantan.


Jag ville odla någon form av tunn chilifrukt för att kunna binda "ristras". Knippen och girlanger av torkade hela chilis. Den här sorten "Spagetti" verkade lämplig. Den har varit intressant att odla. Något i genetiken verkar ha påverkat hela plantan att bli "sirlig". Den är långsmal, bladen är tunna och spetsiga, stjälkarna veka, och frukterna formade på samma sätt. Riktigt långa och smala, ibland kurviga men ofta hängande i långa, röda istappar ner från plantan. Jättevacker! 👍

Tyvärr var den inte alls "het". Våra plantor gav frukter med NOLL chilihetta, det kunde lika gärna varit världens minsta och tunnaste paprika. Och det var ju inte riktigt det jag var ute efter.

Så i framtiden kan det hända att jag odlar någon planta av Spagetti som dekoration, och frukterna går ju att använda till paprikapulver, även om skörden blir lite klen. Men som långsmala chilis för att binda ristras, så ska jag nästa år istället prova sorten "Kabai Copai" som blir lika lång och slingrig, men som sägs bli lite hetare.

Tidigare inlägg om chiliodling här i Lappland:

Inga kommentarer: